Το έργο στοχεύει στη χαρτογράφηση μύθων και αλλοιωμένων ιστορικών γεγονότων μεταξύ των νέων και την αποδόμηση τους μέσω των εργαλείων της ιστορικής-αστικής εκπαίδευσης. Οι μύθοι και οι αλλοιώσεις είναι συχνά φορείς στερεοτύπων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι τους αποδέχονται ως αλήθειες και δεν τους αμφισβητούν, καθιστώντας έτσι τους εαυτούς τους εύκολους στόχους για ομάδες που διαδίδουν μύθους. Η αδυναμία αναγνώρισης αυτών των μύθων οδηγεί στην ανάπτυξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων, ρητορικής μίσους και ριζοσπαστικοποίησης. και γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό στην εποχή του διαδικτύου, καθώς αυτοί οι μύθοι μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τους νέους μέσω των κοινωνικών μέσων. Αποδομώντας δημοφιλείς μύθους και αλλοιώσεις ιστορικών γεγονότων, το έργο θα συμβάλει στο να δοθούν στους νέους τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων και για τη μείωση της έλξης προς το λαϊκισμό και απολυταρχία μεταξύ των νέων της Ευρώπης.
Όλοι οι συνεργάτες του έργου έχουν εμπειρία με την ιστορική-αστική εκπαίδευση και είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν μύθους και παραμορφώσεις προκειμένου να τους καταρρίψουν. Μέσω του έργου, οι εταίροι θα κατανοήσουν καλύτερα ποιοι μύθοι είναι πιο σχετικοί με τη νεολαία, ποια θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, πώς να εφαρμόσουν τις νέες μεθόδους που μάθανε και, ως αποτέλεσμα, θα γίνουν πιο επιτυχημένοι στη δουλειά τους.
Το έργο θα επικεντρωθεί σε μύθους από το παρελθόν, καλύπτοντας τα θέματα του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, των διακρίσεων κατά των Τσιγγάνων και των Ρομά, την αντι-μουσουλμανική προπαγάνδα και την ξενοφοβία. Επίσης, οι εταίροι θα εξετάσουν σημερινούς μύθους σχετικά με την προπαγάνδα κατά των μεταναστών και κατά των προσφύγων και θα συζητούν πώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες χρησιμοποιούν παρόμοια μοτίβα για να δημιουργήσουν νέους «εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους».