Training for Better Integration of Unaccompanied Minors 4_ONE_ANOTHER

Training for Better Integration of Unaccompanied Minors 4_ONE_ANOTHER

Όλα
Erasmus+
Erasmus+ ΚΑ2

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2019, 8.236 παιδιά έφτασαν στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, εκ των οποίων 2.794 (34%) ήταν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους (Unaccompanied Asylum Seeking Children - UASC). Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά για τα παιδιά σε μετανάστευση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), το 2019, περίπου 33.000 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των 5.000 που ήταν ασυνόδευτα έφτασαν στα εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έλαβαν σημαντικά περισσότερα παιδιά από άλλες, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη εξασφάλισης ενός κατάλληλου συστήματος υποδοχής.

Η ικανότητα υποδοχής για όλους τους αιτούντες άσυλο, ιδίως για τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες προστασίας, ήταν ανεπαρκής. Τα παιδιά μετανάστευσης είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες, ειδικά όταν είναι ασυνόδευτα. Μετά την ηλικία των 18 ετών, τα ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς συχνά πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές κατάλληλες για παιδιά και να βιώσουν σημαντική μείωση κοινωνικής υποστήριξης. Η σημαντική παρουσία και ο αυξανόμενος αριθμός των UASC που έχουν γίνει 18 (περίπου 60.000 τα τελευταία πέντε χρόνια) έχουν επισημάνει την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τα μέτρα και τις ευκαιρίες για την προστασία και την κοινωνική ένταξη αυτής της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας στη μετάβασή τους στην ενηλικιότητα.

Για να δοθούν στα UASC και στη νεολαία τα απαραίτητα εργαλεία για μία επιτυχημένη ζωή και εργασία για την ένταξή τους, είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος των επαγγελματιών που εργάζονται κυρίως σε κέντρα υποδοχής: ο πολιτιστικός διαμεσολαβητής και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι η πρώτη στενή σχέση με τα UASC. Είναι ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τη διαδικασία νομικής και κοινωνικής ένταξής τους και συνεπώς είναι σημαντικό να έχουν τις καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες για να υποστηρίξουν και να ανταποκριθούν στις ειδικές ανάγκες των UASC.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι διαμεσολαβητές, οι ψυχολόγοι πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις που προκύπτουν έρχοντας σε επαφή με τα UASC, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των θεμάτων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως: εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο, γνώση του μεταναστευτικού πλαισίου, ψυχολογική κατάσταση, ιατρικά ζητήματα, κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τα κενά των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών, η κοινοπραξία θέλει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης του οποίου στόχος είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες τα κατάλληλα εργαλεία για την: i) Υποστήριξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης (νομικά εμπόδια, διοικητικές προκλήσεις) ii) Κάλυψη των κενών στις δεξιότητες και τις ικανότητες των επαγγελματιών στον τομέα των UASC iii) Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (τραυματικές εμπειρίες, άγχος,...), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ανίχνευσης πρώιμων σταδίων θλίψης iv) Υποστήριξη σε μια επιτυχημένη διαδικασία καλλιέργειας και ολοκλήρωσης v) Υποστήριξη στη μετάβαση στην ενηλικίωση και στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία: στέγαση, εργασία, εκπαίδευση, vi) Υποστήριξη στην εύρεση και επιλογή εκπαιδευτικής πορείας και μαθησιακών ευκαιριών, vii) Ενημέρωση του γύρω πληθυσμού για τη διευκόλυνση της ένταξης των UASC μέσω της προώθησης εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και των φόβων που υπάρχουν γύρω τους, οι οποίες συμβάλλουν στην αποθάρρυνση της αποδοχής τους στην κοινωνία.

 

https://4oneanother.org/

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr