Το συνδικάτο ως υποστηρικτής και προστάτης των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων - άποψη βασισμένη στα τρέχοντα δεδομένα ή μόνιμη μελλοντική κατάσταση;

Το συνδικάτο ως υποστηρικτής και προστάτης των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων - άποψη βασισμένη στα τρέχοντα δεδομένα ή μόνιμη μελλοντική κατάσταση;

 Ο COVID-19 έθεσε μια σειρά από νέες προκλήσεις σε διάφορες δομές και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων και των νέων μελών τους. Περισσότερο από ποτέ, οι νέοι στράφηκαν στα συνδικαλιστικά όργανα και τα σωματεία για να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και για την ίδια προστασία στα πλαίσια της εργασίας τους, όλα λόγω της νέας κατάστασης που προκαλείται από την πανδημία. Λήξη συμβολαίων, εργαζομένοι που μπαίνουν σε αναστολή ή άδεια άνευ αποδοχών, (μη) καταγεγραμμένες υπερωρίες, (μη) παροχή επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έθεσαν οι νέοι εργαζόμενοι ενώπιον των συνδικάτων τους κατά την περίοδο αυτή.

Αποδείχθηκε ότι οι νέοι χρειάζονται έγκαιρη και επαρκή πληροφόρηση, νομικές συμβουλές και προστασία, αλλά και μια αίσθηση ότι ανήκουν σε μια οργανωμένη ομάδα που αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές τους, και ότι το συνδικάτο είναι μια δομή που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες.

Αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, με την πανδημία να εντείνεται καθημερινά, έδωσε νέο φως και τόνισε επιπλέον τη σημασία του έργου "Trade unions and their youth sections - a new impetus for youth participation". Από την αρχική ιδέα να αλλάξουμε την εικόνα που έχουν οι νέοι για τον συνδικαλισμό -  και επομένως να ενθαρρύνουμε περαιτέρω τον ακτιβισμό και την εμπλοκή των νέων στα συνδικάτα - καταλήξαμε στο γεγονός ότι το συνδικάτο αποδείχθηκε πραγματικός υποστηρικτής και προστάτης των εργατικών δικαιωμάτων των νέων, το οποίο οδήγησε σε αύξηση των νέων μελών την προηγούμενη περίοδο.

Οι δραστηριότητες του έργου ήταν σύμφωνες με τις δυνατότητες της στιγμής και με πλήρη σεβασμό των επιδημιολογικών μέτρων. Διεξήχθη μια ολοκληρωμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκε μια περιφερειακή συνδικαλιστική ακαδημία, οι τοπικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω συναντήσεων και διαδικτυακών δραστηριοτήτων, αλλά το πιο σημαντικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι ότι οι νέοι, λόγω των περιστάσεων, αλλά και με την ενεργό δέσμευσή μας μέσω της εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης και δράσεις, άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σημασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και ότι τώρα εναπόκειται σε εμάς να συνδέσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να τους ενδυναμώσουμε μέσω του συνδικάτου για διάφορες διαδικασίες στην κοινωνία.

Οι νέοι χρειάζονται ισχυρές δομές στις οποίες η φωνή τους θα ακουστεί και θα γίνει σεβαστή, και οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους. Οι εταίροι του έργου πιστεύουν ακράδαντα πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, με την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας και επικοινωνίας με τους νέους, και νέα θέματα στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, μπορούν να είναι αυτή η δομή, και αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα του τελικού συνεδρίου για το έργο - πώς να συνδεθείτε με τους νέους και να τους ενσωματώσετε σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, ακριβώς για τη δική τους ευημερία. Θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες προτάσεις και προτάσεις.

Το έργο «Trade unions and their youth sections - a new impetus for youth participation» υλοποιείται την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο διαχειριστής του έργου είναι το Κέντρο Ανάπτυξης Νεολαίας από το Βελιγράδι, και οι εταίροι του είναι το Συνδικαλιστικό Κέντρο Εκπαίδευσης από τη Μπάνια Λούκα, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ένωσης από τη Β. Μακεδονία και η ένωση COSMO από την Ποντγκόριτσα, με την ενεργό συμμετοχή ενώσεων από τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Αλβανία .

#eyfcoe

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr