Σκέψεις και εμπειρίες μίας εκπαιδευτικής εβδομάδας στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ

Σκέψεις και εμπειρίες μίας εκπαιδευτικής εβδομάδας στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ

Σκέψεις και εμπειρίες μίας εκπαιδευτικής εβδομάδας στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ

Φέρνοντας στο νου μου την – προ ολίγων εβδομάδων- συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « From Labour Market to Labour Makers » που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη ( 16/6 -23/6 ), ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο μου. Για 7 μέρες νέοι και νέες από διαφορετικές χώρες επικοινωνούσαν και αντάλλαζαν εκατέρωθεν εμπειρίες, κατανοώντας πως η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν πλούτο και συνάμα χρήσιμο εργαλείο στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων στο πεδίο της αναζήτησης εργασίας. Με λίγα λόγια, διερευνήσαμε πώς τα προσόντα ενός νέου ανθρώπου μπορούν να αναδειχθούν με τρόπο που να τον καθιστά ελκυστικό στην αγορά εργασίας. Έχει ιδιαίτερη σημασία η κατανόηση της ανάγκης για μια συνολική στρατηγική που δεν θα περιορίζεται απλά στη συγγραφή ενός τυπικού βιογραφικού, αλλά θα επεκτείνεται και στη παρουσία του υποψήφιου εργαζόμενου στα social media αλλά και στο πεδίο της –τελικής-συνέντευξης. Αυτά τα ζητήματα, διανθισμένα με πολιτιστικές εκδηλώσεις που έφεραν πιο κοντά τα μέλη των αποστολών της κάθε χώρας, αποτέλεσαν το πυρήνα των δράσεων του συγκεκριμένου προγράμματος.

Έχοντας πλέον την εμπειρία δύο –εβδομαδιαίων- προγραμμάτων Erasmus + μπορώ να εκτιμήσω σε βάθος την πολύπλευρη ωφέλεια που προκύπτει απ’ τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πέρα απ’ το αμιγώς γνωστικό κομμάτι που προκύπτει απ’ τις εκπαιδευτικές δράσεις των προγραμμάτων, οι εβδομάδες αυτές παραπέμπουν σε ένα διεθνούς τύπου κοινωνικό πείραμα, καθώς μέσα απ’ την επαφή νέων ανθρώπων από διάφορα μέρη της Ευρώπης – αλλά και πέραν αυτής- παράγονται νέες πραγματικότητες, οι οποίες υπερβαίνουν τα στενά εθνικά πλαίσια.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο – διεθνικής – συνεργασίας, σεβόμενοι τις διαφορετικές προσεγγίσεις που απορρέουν απ’ τα αντιθετικά πολιτισμικά υποδείγματα. Ως εκ τούτου, αυτό που αρχικά μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο, καταλήγει να είναι η δύναμη των νέων αυτών ομάδων, οι οποίες χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα ως όχημα να γνωρίσουν τον Άλλο, αναστοχαζόμενοι επιπλέον στοιχεία της δικής τους ταυτότητας.

Αν έχεις αληθινή διάθεση να ταξιδέψεις σε όμορφα μέρη, οικοδομώντας κοινωνικές σχέσεις με άτομα απ’ όλο τον κόσμο δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και εσύ. Είναι βέβαιο, πως η απόφαση αυτή θα σε δικαιώσει πολλαπλώς!

 

-------------------------------------------------------

Τo παραπάνω άρθρo ανοίκει στο μέλος της ομάδας Αλέξανδρο Ντάφλο που ταξίδεψε στην Ισπανία για το training course "From Labour Market to Labour Makers',  που έλαβε χώρα στις 16-23/06/2018. Το σχέδιο κατάρτισης χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+.

Σκέψεις και εμπειρίες μίας εκπαιδευτικής εβδομάδας στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ
Σκέψεις και εμπειρίες μίας εκπαιδευτικής εβδομάδας στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ
Share: 

Would you like to learn USB's news first? Fill your email and follow us on social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr