To "Go on Job" είναι ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα της Βασικής Δράσης 2 του Erasmus+ που ασχολείται με την ανάλυση των ακόλουθων σημείων:
1) Απόδειξη των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους για να βρουν δουλειά, πρακτική άσκηση, εθελοντική δραστηριότητα
2) Η πιο πρόσφατη τάση της εργασίας για τη νεολαία (youth work) που δείχνει πώς οι οργανώσεις νεολαίας που ασχολούνται με τη νεολαία έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν δραστηριότητες, ειδικά εστιασμένες στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας.
Με τα δύο αυτά στοιχεία, το έργο αντιμετωπίζει δύο προτεραιότητες: προώθηση της ποιότητας της εργασίας των νέων και προώθηση της ενδυνάμωσης των νέων. Οι δύο επιλεγείσες προτεραιότητες έχουν στο έργο, στο σύνολό τους, διαφορετικό βάρος, αλλά είναι στενά διασυνδεδεμένες. Η ροή δραστηριότητας του έργου και το σχεδιασμένο πρόγραμμα εργασίας έχουν δομηθεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες αυτές, με στόχο να προσφέρουν στους νέους εργατικές ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε έναν τομέα που μπορεί να διευκολύνει την απασχολησιμότητα των νέων, την εργασιακή και εκπαιδευτική κινητικότητα.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες του έργου και τον κύριο στόχο του, το έργο θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα μάθημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου εργαλείων (που κυκλοφορούν σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης) για τους εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας για να τους επιτρέψει να αυξήσουν τις ικανότητές τους στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ένωση στους νέους με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της απασχολησιμότητας σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας, ειδικότερα, την ευκαιρία που προσφέρει η ΕΕ στους νέους.
Το online μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες τέσσερις ενότητες:
- Επισκόπηση των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ στους νέους που αναζητούν εργασία με επίκεντρο τις υπηρεσίες EURES.
- Επιλογή ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών για τις δραστηριότητες εργασίας για τους νέους με σαφή προσανατολισμό προς την προώθηση της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.
- Μια επιλογή εργαλείων για τη δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος, μιας επιστολής παρουσίασης, ενός προσωπικού βιβλίου για τον εαυτό του κ.λπ.
Οι εταίροι θα σχεδιάσουν, θα εφαρμόσουν, θα αξιολογήσουν και θα δοκιμάσουν το μάθημα με ένα ομαδικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τόσο τους νέους εργαζόμενους με την εξωτερική συνεργασία μιας επιλεγμένης ομάδας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων των πολιτικών για την αγορά εργασίας, όσο και οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ενδιαφερόμενους του έργου.
Μετά τη φάση των δοκιμαστικών μαθημάτων, μια επιλεγμένη ομάδα εργαζομένων σε θέματα νεολαίας θα διαχειρίζεται μια σειρά εργαστηρίων σε σχολεία, ενώσεις νέων ή κέντρα νεότητας και οργανισμούς ΕΕΚ, για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των διδαγμάτων. Η εφαρμογή των εργαστηρίων θα επιτρέψει στους νέους εργαζομένους να δοκιμάσουν στην πράξη τις νέες δεξιότητες και τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν και θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες νέους να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το πλαίσιο της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών που τους προσφέρει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.