![The journey (Youth Exchange & GB meeting of YEU) The journey (Youth Exchange & GB meeting of YEU)](https://www.usbngo.gr/sites/default/files/styles/pagetop/public/yeu-1.png?itok=XJzmCx7y)
Η μετανάστευση έγινε πρόσφατα ένα φαινόμενο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, δεδομένου ότι διαμορφώνει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ιστορία της. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη το 2015, πυροδοτώντας μια κρίση, καθώς οι χώρες αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν την εισροή και τα ζητήματα ενσωμάτωσης. Μέχρι τώρα, η "αντίδραση της ΕΕ στην κρίση των προσφύγων ήταν χαοτική και διχαστική, χαρακτηριζόμενη από συγκρούσεις για την κατανομή των ευθυνών, την κλιμάκωση των περιόδων κλεισίματος των συνόρων και την απομάκρυνση των δακτύλων. (...). Και τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει το φόβο της τρομοκρατίας στο σύνολο."(J. Sunderland, Αναπληρωτής Διευθυντής, Τμήμα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας - Human Rights Watch). Ωστόσο, ιστορικά, η ΕΕ έχει μακρά ιστορία των μεταναστεύσεων και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ποικιλομορφία εδώ και χρόνια, έτσι ώστε, όλοι να θεωρούμε σε ένα βαθμό, τους εαυτούς μας ως "μετανάστες". Εντούτοις, με τις τελευταίες τάσεις των μεταναστευτικών ρευμάτων, οι απόψεις και οι πολιτικές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνονται ολοένα και περισσότερο από ανησυχίες σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, την εγκληματικότητα και την απασχόληση, που επικεντρώνεται πάντα σε μεγάλο βαθμό στον μεταναστευτικό πληθυσμό ως στερεότυπο και γενικευμένο "σύνολο". Για να χειροτερέψει τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση ολοκλήρωσης. Οι κοινές βασικές αρχές της ΕΕ (2004) ορίζουν την ολοκλήρωση ως "μια δυναμική και αμφίδρομη διαδικασία αμοιβαίας στέγασης από όλους τους μετανάστες και τους κατοίκους των κρατών μελών". Ωστόσο, οι πραγματικές εθνικές και περιφερειακές πολιτικές τείνουν πολύ συχνά προς την καταναγκαστική ολοκλήρωση (όπως τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, όπως οι απαγορεύσεις θρησκευτικών ενδυμάτων στη Γαλλία, στο Βέλγιο και σε μέρη της Ιταλίας και της Ισπανίας).
Όπως υπογραμμίζει ο J. Sunderland, "πολλοί από εκείνους που έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη, φέτος θα έχουν ισχυρά κίνητρα να κάνουν ό, τι μπορούν για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στα νέα τους σπίτια. Ωστόσο, οι πολιτικές ένταξης, που απαιτούν από τους ανθρώπους να αποβάλλουν θεμελιώδεις πτυχές της ταυτότητάς τους, είναι απίθανο να επιτύχουν. Η βιώσιμη ολοκλήρωση θα πρέπει να στοχεύει στην πραγματική συμμετοχή των μεταναστών στη νέα τους κατοικία, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και όχι τον αποκλεισμό, ενώ απαιτεί πλήρη τήρηση των νόμων και σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων. "Η προοπτική αυτή περιλαμβάνεται όχι μόνο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Με αυτή την έννοια, η YEU International και οι συνεργάτες της, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της, πιστεύουν ότι το σημείο εκκίνησης οποιασδήποτε βιώσιμης πολιτικής ένταξης, θα πρέπει να είναι ο σεβασμός των μεταναστών και των προσφύγων ως ιδιώτες, με τις δικές τους ιστορίες, όνειρα και ικανότητες. Πιστεύουμε ότι οι οργανώσεις νεολαίας και η ευρωπαϊκή νεολαία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του κενού. Με τη συνάντηση των προσφύγων / μεταναστών και τη συλλογή ιστοριών (ανάγκες, όνειρα, φόβοι, προσωπικές ιστορίες, ταξίδια, προσδοκίες, στόχοι, ελπίδες, ικανότητες, δεξιότητες, συνεισφορές), μπορούν να παρέχουν στον πληθυσμό υποδοχής ακριβείς και δίκαιες πληροφορίες για το ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποια είναι τα οφέλη της υποδοχής τους στην τοπική κοινότητα, προωθώντας έτσι μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανεκτική, ικανή να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τα προσωπικά του ταλέντα και να ενδυναμώσει και να τα ενσωματώσει.
Η δεύτερη ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2017. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να μπει στη θέση των προσφύγων για μια εβδομάδα, μέσω διαφορετικών προσομοιώσεων/ παιχνιδιών ρόλων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις ιστορίες που έχουν συλλέξει και πώς να τις ταιριάζουν με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε διαδικασίες "καθημερινής ενσωμάτωσης", που βασίζονται στις ατομικές και προσωπικές ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών που συνάντησαν, και να αναπτύξουν συγκεκριμένες στρατηγικές, για την ενθάρρυνση της έννοιας του "κοινοτικού αγώνα" στην τοπική τους πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν επίσης σε μια κοινωνική εκστρατεία και θα συγκεντρώσουν όλες τις ιστορίες και τις εμπειρίες που έχουν μαζευτεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μικρό εγχειρίδιο / δημοσίευση με τα «Σύγχρονα παραμύθια της ενωμάτωσης» (δηλαδή οι ιστορίες, που μοιράζονται οι πρόσφυγες θα αναμορφωθούν ως σύγχρονα παραμύθια, με διαφορετικούς πιθανούς φιναλίστ, σύμφωνα με διαφορετικούς διαγωνισμούς εντός των τοπικών κοινοτήτων) και με εργαλεία και συμβουλές, θα προωθήσουν της έννοιας της "κοινοτικού αγώνα" στις οργανώσεις νέων.