La Nomad House
ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ
για την πολυπολιτισμικότητα, τη συμπερίληψη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών
22-27 Μαΐου 2024,
Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φεστιβάλ φιλοξενήθηκε από τις 22 έως τις 27 Μαΐου στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν το διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ “La Nomad House”. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans-USB) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Λίγα λόγια για το La Nomad House
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “La Nomad House” το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREATIVE EUROPE. Το έργο ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024. Στόχος του έργου είναι συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας και να προωθήσει τις αρχές της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας διαμέσου της τέχνης. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ελλάδα, Βέλγιο, Τυνησία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Ο συντονιστής εταίρος του έργου είναι το πολύ γνωστό βελγικό θέατρο “Les Nouveaux Disparus”.
Οι δράσεις του έργου είναι πολυδιάστατες και περιλαμβάνουν διαπολιτισμικά εργαστήρια θεάτρου, ανταλλαγή καλών πρακτικών και εκπαιδευτικές συναντήσεις, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε κάθε χώρα και διοργάνωση των πολυθεματικών φεστιβάλ “La Nomad House” τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες με τον συντονισμό και την υποδομή που θα παρέχει ο επικεφαλής φορέας του έργου “Compagnie des Nouveaux Disparus”. Η Βέλγικη Θεατρική Ομάδα “Compagnie des Nouveaux Disparus” εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις παραστάσεις της που εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα της εποχής μας.
Η Εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη
Στον Κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου εγκαταστάθηκαν πολύχρωμες σκηνές για παραστάσεις, εργαστήρια, περίπτερα ενημέρωσης και έκθεση φωτογραφίας. Το φεστιβάλ επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.500 άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Η διοργάνωσή του βρήκε τη στήριξη 38 φορέων της κοινωνίας των πολιτών από τη Θεσσαλονίκη (ThessDiktio & Select Respect), δεκάδων γνωστών καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων, όπως η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, η ομάδα τσίρκου Μονόκυκλο, η ομάδα κουκλοθεάτρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, η μουσική ομάδα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ και οι αφηγήτριες Ανθή Θάνου και Ροδάνθη Δημητρέση.
Στην Κεντρική Σκηνή του φεστιβάλ καθημερινά παρουσιαζόταν η διεθνής πολύγλωσση θεατρική παράσταση “Le Songe”. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της κοινής προετοιμασίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”. Επιμέλεια παραγωγής: Compagnie des Nouveaux Disparus (Βέλγιο). Σκηνοθεσία Jamal Youssfi.
Καθημερινά, στη Σκηνή των Εργαστηρίων, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στα διαδραστικά εργαστήρια που διεξήγαγαν εθελοντικά οι φορείς Action Art/Εικαστικές δράσεις, ΑΡΣΙΣ, AristoTales, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα, in contACT, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη και ΧΑΝΘ.
Την Πέμπτη 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το ακαδημαϊκό Συνέδριο σε συνεργασία με το δίκτυο Select Respect με τίτλο: «Διερευνώντας το μεταναστευτικό απ’ τη σκοπιά των πολιτικών υποδοχής: ανθρωπιστική ή πολιτική κρίση;» Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι καθηγητές/τριες από τα Πανεπιστήμια: Πάντειο και Δημοκρίτειο Θράκης καθώς και εργαζόμενοι/ες στο πεδίο του προσφυγικού επαναφέραν στο τραπέζι το ζήτημα της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στοχεύοντας στην αναζήτηση προτάσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα απογεύματα (17:00-21:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και του Σαββάτου 25 Μαΐου οργανώσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στη Σκηνή της Κοινωνίας Των Πολιτών για να ενημερώσουν το κοινό για τις δράσεις τους. Συμμετείχαν: Αλκυόνη - Κέντρο Ημέρας Προσφύγων, Αντιγόνη - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Ναόμι - Οικουμενικό εργαστήριο για τους πρόσφυγες, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Select Respect - δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Thess-δίκτυο - δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης, Φάρος του κόσμου, ΧΑΝΘ.
Επίσης το κοινό είχε την ευκαιρία να βλέπει την έκθεση φωτογραφίας “Beyond Borders” της φωτορεπόρτερ Selene Magnolia Gatti εμπνευσμένη από ιστορίες προσφύγων και μεταναστών.
Σημειώνεται ότι τα πρωινά (09:00-13:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και της Δευτέρας 27 Μαΐου φιλοξενήθηκαν δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διεθνή πολύγλωσση θεατρική παράσταση “Le Songe”.
Περισσότερα: www.lanomadhouse.com
Συνδιοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης
Με την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης