Το πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία διάρκειας 17 μηνών, που πραγματοποιείται από κοινού και συντονίζεται από 5 μη κερδοσκοπικούς και μη κυβερνητικούς φορείς νέων από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ουγγαρία και Ισπανία) με μακρά ιστορία στην εργασία με νέους σε διεθνές επίπεδο και με εξαιρετικό επίπεδο εμπειρίας και γνώσης στη χρήση μη ρυθμιζόμενων και συμμετοχικών μεθοδολογιών. Ο κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις ικανότητες κατανόησης των μέσων επικοινωνίας και τις ικανότητες σκέψης μεταξύ των νέων και των ηγετών των ΜΚΟ, να τους επιτρέψει να προωθήσουν, να οργανώσουν και να εφαρμόσουν νέες εκπαιδευτικές (κοινωνικές, πολιτιστικές) δραστηριότητες για τη διάδοση και των δύο ικανοτήτων, χρησιμοποιώντας νέες ρυθμίσεις και μορφές και με τη μεθοδολογία NFL και ICL.
Για να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε τα διάφορα μέσα και να επικοινωνούμε με θετικό, εποικοδομητικό και μη βίαιο τρόπο (από φόβο, μίσος και διακρίσεις), πρέπει να κατανοήσουμε όχι μόνο το νόημα, τη συνάφεια και τα οφέλη της κριτικής σκέψης, αλλά επίσης τα διαφορετικά είδη σκέψης (πλευρική, λογική, συστηματική, αρνητική, θετική), όχι μόνο επειδή χρησιμοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και επειδή η σκέψη, ο προβληματισμός και η ανατροφοδότηση αποτελούν βασικό στοιχείο κάθε μη τυπικής και διαπολιτισμικής μαθησιακής διαδικασίας.
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Να αναπτύξουν μια πιο ολιστική κατανόηση των μέσων επικοινωνίας και των δεξιοτήτων σκέψης και της σύνδεσής τους, ως κινητήριων δυνάμεων για την οικοδόμηση συμμετοχικών και ειρηνικών κοινωνιών, ως μέρος της κουλτούρας της ειρήνης και της μη βίας και ως σχετική πηγή δια βίου μάθησης.
2. Προώθηση της μη τυπικής και διαπολιτισμικής μάθησης ως έγκυρη μεθοδολογία για την αναγνώριση, ανάπτυξη και επικύρωση και των δύο ικανοτήτων.
3. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του κάθε οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που δουλεύουν με νέους (διευθυντές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, ηγέτες εθελοντών,), ώστε να μπορούν να βελτιώσουν την εργασία τους μέσω της ανάπτυξής τους, ως τρόπο ενδυνάμωσης άλλων νέων, συμπεριλαμβανομένων νέων ηγετών ,επαγγελματιών αλλά και άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, που πέφτουν θύματα διακρίσεων, ρητορικής μίσους και άλλων μορφών βίας, που λαμβάνει χώρα τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου.
Το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο στους 21 νέους που θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες διεθνούς κινητικότητας (δύο συναντήσεις και ένα εκπαιδευτικό μάθημα), συμπεριλαμβανομένων των 5 εθνικών συντονιστών και μελών των εθνικών ομάδων που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των τοπικών δραστηριοτήτων. Καθ'όλη τη διάρκεια του έργου, κάθε άτομο θα αλληλοεπιδρά και με άλλα άτομα, τουλάχιστον 4, με τα οποία θα συναντηθεί, θα σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει κοινές δραστηριότητες (όπως η προετοιμασία πολλών δραστηριοτήτων ή ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Το πρόγραμμα θα έχει θετικές επιπτώσεις στα άτομα που συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες (τουλάχιστον 10 δραστηριότητες με τη συμμετοχή τουλάχιστον 80 νέων συνολικά), στο εσωτερικό των φορέων προώθησης (35 συνολικά), με νέους από διαφορετικές πόλεις και χώρες και με σημαντικό αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε κάθε χώρα που συμμετέχουν στις 5 εκδηλώσεις (100 άτομα τουλάχιστον συνολικά).
Τέλος, θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να έχουν περισσότερο σεβασμό και συναίσθηση όταν εκφράζουν τον εαυτό τους, τις απόψεις, τις σκέψεις και τις εμπειρίες της ζωής τους.