Καλωσορίσατε στο μαγευτικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης – European Solidarity Corps.
Το ESC είναι το πρόγραμμα το οποίο αντικαθιστά το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας - EVS από το 2019. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη υπο-δράση του Erasmus+ σε σύγκριση με τις ανταλλαγές νέων και τα σχέδια κατάρτισης, όπου ένας νέος από 17-31 χρονών έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις δράσεις κάποιου φορέα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Το χρονικό διάστημα;. από 2 εβδομάδες έως 12 μήνες. Προσοχή! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να το κάνει κάποιος μόνο μία φορά στη ζωή του και όσο ανήκει στο ηλικιακό πλαίσιο που ορίζεται από το πρόγραμμα μιας και η συγκεκριμένη ευκαιρία απευθύνεται σε άτομα που θεωρούνται ηλικιακά ακόμα από την Commission youngsters.
Σε κάθε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, εμπλέκονται είτε 2 είτε 3 φορείς οι οποίοι συνεργάζονται για την πλήρη στήριξη κάθε νέου εθελοντή. Δεν είσαι μόνος! Έχεις το φορέα συντονισμού, ο οποίος εργάζεται για όλες τις γραφειοκρατικές πτυχές του προγράμματος όπως το μπάτζετ, το συμβόλαιό σου ενώ διασφαλίζει την ποιότητα του προγράμματος σε συνεργασία με το φορέα φιλοξενίας και αποστολής. Ακόμα το φορέα φιλοξενίας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων στις οποίες θα συμμετέχεις και θα σε στηρίξει σε κάθε ιδέα σου και κάθε ώρα και λεπτό στο πρόγραμμα. Τέλος ο φορέας αποστολής στην συγκεκριμένη περίπτωση η USB που θα σε βοηθήσει να βρεις πρόγραμμα, να κάνεις αίτηση και θα σε προετοιμάσει αφού γίνεις δεκτός για την εθελοντική διαδικασία. Ο φορέας αποστολής θα είναι εκεί ως διαμεσολαβητής όταν θα το χεις ανάγκη και πάντα η στήριξή σου από Ελλάδα σε ότι και να γίνει.
Προγράμματα Short term & Long term
Με βάση το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται το πρόγραμμα, υπάρχουν δύο κατηγορίες εθελοντικών προγραμμάτων ESC, τα προγράμματα σύντομης και μακροπρόθεσμης διάρκειας.
- Short term προγράμματα
Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο νέος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις δράσεις του φορέα φιλοξενίας από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες. Τα προγράμματα αυτά είναι κατά βάση σχεδιασμένα για νέους οι οποίοι ίσως να μην έχουν συμμετάσχει ακόμα σε κάποιο πρόγραμμα ή σε νέους οι οποίοι θα ήθελαν να δουν πως είναι η εμπειρία της εθελοντικής αυτής δράσης πριν προβούν στη συμμετοχή τους σε κάποιο μακροχρόνιο πρόγραμμα. Επίσης απευθύνεται σε νέους με μειωμένες ευκαιρίες με βάση οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά κριτήρια. Αρκετές φορές τα short term προγράμματα μοιάζουν λίγο με ανταλλαγή νέων σε μεγαλύτερο πλαίσιο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ένας νέος μπορεί να συμμετέχει αρχικά σε ένα πρόγραμμα ESC μικρής διάρκειας και έπειτα σε ένα μακράς διάρκειας ΑΛΛΑ ΟΧΙ το αντίθετο αρκεί στο σύνολό τους να είναι χρονικά 12 μήνες.
- Long term προγράμματα
Τα εθελοντικά προγράμματα μακράς διάρκειας, διαρκούν από 3 έως 12 μήνες και ένας νέος έχει την ευκαιρία να ζήσει και να συμμετέχει στις δράσεις ενός φορέα σε μια άλλη χώρα καθώς και να θέσει σε πράξη δικές του ιδέες με τη στήριξη και την εμψύχωση των σταθερών μελών του φορέα φιλοξενίας. Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής η οποία όχι μόνο βοηθά στην εξέλιξη του νέου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο αλλά μένει αξέχαστη για τα βιώματα και τις στιγμές μέσα από τη ζωή σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Διαδικασία Εύρεσης προγράμματος & Tips για την επιλογή σου στο πρόγραμμα των ονείρων σου
Έχεις αποφασίσει ότι θες να φύγεις, να δεις πως είναι η ζωή και ο τρόπος σκέψης αλλού. Να βοηθήσεις στο όραμα μιας οργάνωσης στο εξωτερικό να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει λίγο καλύτερο. Ξεκινάμε λοιπόν.
Πριν αρχίσεις να πληκτρολογείς στην αναζήτηση της Google, κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση : Με τι θέλω να ασχοληθώ; Όχι που θέλω να πάω αλλά τι θέλω να κάνω εκεί που θα πάω! Έχεις την απάντηση; Είσαι έτοιμος! Αρχικά υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες στο ιντερνέτ με μηχανές αναζήτησης όπου μπορείς να ρυθμίσεις ακόμα και τα φίλτρα της αναζήτησής σου με βάση τη χώρα προέλευσης, χώρα που θα ‘θελες να πας, θεματική προγράμματος κτλπ. Μηχανές αναζήτησης όπως οι παρακάτω:
(Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείς να πατήσεις ‘Join the Corps’ να κάνεις εγγραφή στο database και να λαμβάνεις ακόμα και emails με ευκαιρίες για προγράμματα. Επίσης είναι απαραίτητη η εγγραφή σου ακόμα και αν βρεις πρόγραμμα από άλλη πλατφόρμα και σε κάνουν δεκτό οπότε κάντο μια ώρα αρχύτερα ☺)
Facebook groups & pages ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ
Οι United Societies of Balkans έχουμε δημιουργήσει έξτρα βοηθητικά εργαλεία όπου μπορείς να έχεις έξτρα υποστήριξη για την εύρεση του προγράμματος που θα ήθελες να συμμετέχεις. Εδώ σου έχουμε λινκ από τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και λινκ από το κλειστό γκρουπ που έχουμε δημιουργήσει για ευκαιρίες σε εθελοντικά προγράμματα από φορείς που συνεργαζόμαστε.
European Solidarity Corps with USB
Πάντα μπορείς να στείλεις email στο placements@usbngo.gr και θα λύσουμε κάθε απορία σου!
Φέτος δημιουργήσαμε και την παρακάτω φόρμα, την οποία μπορείς να συμπληρώσεις ώστε με βάση τα κριτήρια που έχεις ορίσει εσύ ως προς τη θεματική, το μέρος την κουλτούρα κα να σου αποστείλουμε ευκαιρίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα που εσύ έχεις ορίσει αλλά και να είσαι ο πρώτος που θα έχεις ενημέρωση για τα προγράμματα των συνεργατών μας στο εξωτερικό.
- Βιογραφικό & Motivation Letter
Αφού βρεις προγράμματα τα οποία σε ενδιαφέρουν, θα πρέπει να δημιουργήσεις αν δεν έχεις ήδη το βιογραφικό σου στα ΑΓΓΛΙΚΑ στο οποίο να αναφέρεις όλα όσα έχεις κάνει στη ζωή σου από εκπαίδευση, τυπική και μη τυπική, εθελοντισμό, ξένες γλώσσες που γνωρίζεις κ.α. Εάν δεν έχεις βιογραφικό ένας πολύ απλός τρόπος να το δημιουργήσεις είναι η πλατφόρμα Europass. Και φυσικά μην ξεχνάς να έχεις μέσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και email.
Το motivation letter είναι κάτι το οποίο πολλοί ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν τι είναι και πώς να το κάνουν αλλά είναι κάτι πολύ πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσεις περισσότερες πιθανότητες για την επιλογή σου στο πρόγραμμα που επιθυμείς. Η διαδικασία απλή. Ανοίγεις ένα αρχείο word, σκέφτεσαι για 5 λεπτά και αρχίζεις να γράφεις τους λόγους που θέλεις να συμμετέχεις σε ένα πρόγραμμα European Solidarity Corps αλλά και τους λόγους που θα ήθελες να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που κάνεις αίτηση. Γιατί σε αυτό το πρόγραμμα και όχι σε ένα άλλο; Μπορείς να αρχίσεις τη φόρμα γράφοντας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, ότι πιστεύεις εσύ ότι θα ’πρεπε να ξέρει ο φορέας που διοργανώνει το πρόγραμμα. Πολύ σημαντικό, εάν κάνεις αίτηση σε πάνω από ένα πρόγραμμα, το κάθε motivation letter θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τη θεματική και τα χαρακτηριστικά του φορέα και του προγράμματος. Άλλο motivation letter θα γράψεις για έναν φορέα που ασχολείται με την οικολογία και άλλο για έναν φορέα τέχνης και πολύ σημαντικό να αναφέρεις τι έχεις να δώσεις στο πρόγραμμα αλλά και τι πιστεύεις ότι θα μάθεις και πως μετά το πρόγραμμα θα το εφαρμόσεις στη ζωή σου προσωπική και επαγγελματική. Στο Europass μπορείς να βρεις και έτοιμη φόρμα για το motivation letter ενώ added value η προσθήκη φωτογραφιών από εσένα εάν έχεις κάνει κάποιες δράσεις με συγγενική θεματική με το πρόγραμμα στο οποίο κάνεις αίτηση.
Αφού έχεις αίτημα τα δύο αυτά έγγραφα, θα πρέπει να τα αποστείλεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φορέα φιλοξενίας και στο email που θα γράψεις θα πρέπει να βάλεις cc το email placements@usbngo.gr και να αναφέρεις ότι ο φορέας υποστήριξής σου είναι οι United Societies of Balkans . Πολλές φορές ο φορέας φιλοξενίας έχει και δική του φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσεις οπότε κάνεις και αυτό. Μην ξεχνάμε όλα στα αγγλικά για να μπορεί να τα διαβάσει ο φορέας που κάνει το πρόγραμμα στο εξωτερικό.
Είσαι έτοιμος λοιπόν πατάς το κουμπί ‘send’ αυτό ήτανε. Τώρα περιμένεις.
Γενικά καλό θα ήταν να κάνεις αίτηση σε περισσότερα από ένα προγράμματα, τουλάχιστον 2 για να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σε επιλέξουν σε ένα από αυτά, ειδικά εάν θέλεις να φύγεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
- Μετά την επιλογή σου στο πρόγραμμα
Από τη στιγμή που θα επιλεγείς στο πρόγραμμα και μέχρι την αναχώρησή σου γι αυτή τη μοναδική εμπειρία που επρόκειτο να ζήσεις, χρειάζεται να γίνουν κάποιες διαδικασίες προετοιμασίας. Αρχικά με την καθοδήγηση του φορέα φιλοξενίας και υποστήριξης, θα πρέπει να κλείσεις τα εισιτήριά σου ώστε να είναι εντάξει με τη μέρα έναρξης του προγράμματος. Μην ξεχνάς πως τα εισιτήρια ( λεωφορεία, τρένο, μετρό, αεροπλάνο) που θα χρησιμοποιήσεις από την πόρτα του σπιτιού σου μέχρι την πόρτα του καινούργιου σου σπιτιού στο εξωτερικό τα κρατάς και τα δίνεις στον υπεύθυνο του φορέα φιλοξενίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ως απόδειξη για να σου επιστρέψουν τα χρήματά σου πίσω. Επίσης θα πρέπει το ταξίδι σου να ξεκινάει από τη χώρα όπου διαμένεις και να καταλήγει στη χώρα όπου θα γίνεται το πρόγραμμα ενώ το ποσό για τα εισιτήρια να μην ξεπερνάει το ορισμένο από το πρόγραμμα χρηματικό όριο.
Έπειτα με το φορέα υποστήριξης δηλαδή εμάς θα γίνει μια συνάντηση είτε από κοντά εάν μένεις στη Θεσσαλονίκη είτε μέσω skype εάν είσαι από κάπου αλλού όπου θα συζητήσουμε για όλα, θα σου λύσουμε κάθε απορία και να σε καθοδηγήσουμε ως προς κάποιες τεχνικές διαδικασίες πριν φύγεις.
- Ασφάλεια Υγείας
Σε κάθε εθελοντικό πρόγραμμα, υπάρχει ασφάλεια υγείας η οποία παρέχεται από την εταιρία με την οποία συνεργάζεται το ίδιο το πρόγραμμα Cigna. Την εγγραφή στην ασφάλεια αυτή την κάνει ο φορέας υποστήριξης και εσύ μετά από περίπου 2 βδομάδες λαμβάνεις στο email σου ένα link με την πρόσβασή σου στο λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για εσένα στον ιστότοπο της εταιρίας αυτής. Εκεί θα πρέπει να βάλεις τα προσωπικά σου στοιχεία και τον αριθμό λογαριασμού σου ώστε κάθε φορά που θα πηγαίνεις στο γιατρό να σου επιστρέφονται τα χρήματά σου πίσω. Θα έχεις έναν προσωπικό αριθμό ‘reference number’ ο οποίος ξεκινάει με το 424/… και θα πρέπει να αναγράφεται στην απόδειξη του γιατρού και του φαρμακοποιού μαζί με το όνομά σου ώστε μετά να τα βγάλεις μια φωτογραφία, να τα περάσεις στο σύστημα της εταιρίας και να πάρεις τα χρήματά σου πίσω. Εδώ τι καλύπτει αυτή η ασφάλεια . Θα πρέπει εάν είσαι ασφαλισμένος/η στην Ελλάδα να βγάλεις επίσης και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό! Γιατί για όλους τους ευρωπαίους πολίτες που δικαιούνται αυτή την κάρτα, η Cigna καλύπτει τις υπηρεσίες που δεν θα μπορεί να καλύψει η πρώτη.
- Youthcard
Μαζί με την εγγραφή σου στην ασφάλεια υγείας, γίνεται αυτόματα και η εγγραφή σου στο σύστημα για να σου αποσταλεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. Με αυτή την κάρτα, θα έχεις εκπτώσεις σε διάφορες υπηρεσίες όπως τρένα, χόστελ μουσεία κ.α., σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες όπως και που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.
- OLS
Σε κάθε πρόγραμμα εθελοντικό, υπάρχει υποστήριξη για την εκμάθηση της τοπικής γλώσσας ή της αγγλικής. Αρχικά θα έχεις πρόσβαση σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα κάνεις μαθήματα πάνω στη γλώσσα αυτή και τεστάκια για να δεις σε τι επίπεδο είσαι. Εδώ η σελίδα, για την εγγραφή σου, την οποία θα κάνει ο φορέας φιλοξενίας και θα σου έρθει email με το σύνδεσμο για την πρόσβασή σου. Πολλές φορές οι φορείς φιλοξενίας δίνουν τη δυνατότητα και μαθημάτων με κάποιο ντόπιο εθελοντή.
- Youthpass
Στο τέλος κάθε προγράμματος θα λάβεις ένα πιστοποιητικό το οποίο ονομάζεται Youthpass . Στο πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να συμπληρώσεις το ρόλο σου στο φορέα, τα εκπαιδευτικά στα οποία συμμετείχες αλλά και όλα όσα έμαθες σε προσωπικό επίπεδο αλλά και επίπεδο δεξιοτήτων και τα οποία κατηγοριοποιούνται στα εξής key competences:
1) Communication in the mother tongue
2) Communication in foreign languages
3) Mathematical competence and basic competences in science and technology
4) Digital competence
5) Learning to learn
6) Social and civic competences
7) Sense of initiative and entrepreneurship and
8) Cultural awareness and expression
Εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πιστοποιητικό αυτό.
- Activity Agreement
Πριν αναχωρήσεις για το πρόγραμμα σου θα λάβεις ένα συμφωνητικό μέσα στο οποίο θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες ως προς τα τεχνικά κομμάτια του προγράμματος (συνθήκες διαμονής, παροχές σπιτιού, συνθήκες εργασίες αλλά και ως προς τις υποχρεώσεις σου, τα δικαιώματά σου αλλά και των φορέων που σχετίζονται με το πρόγραμμα και την υποστήριξή σου).
- Tutor-Mentor-Coordinator
Τέλος πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι στο πρόγραμμα που θα είσαι δεν θα είσαι μόνος. Θα έχεις άτομα από το φορέα φιλοξενίας τα οποία θα σε στηρίξουν στις ιδέες και τους λογισμούς σου, θα σου δείξουν το καινούργιο περιβάλλον ζωής και δράσεων και να σε καθοδηγήσουν τον πρώτο καιρό στο πρόγραμμα. Ο tutor, είναι αυτός ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τις δράσεις στο πρόγραμμα. Είναι αυτός ο οποίος θα σου πει ποιο είναι το πρόγραμμα της εβδομάδας, θα είναι εκεί για να σου δείξει , να σε στηρίξει και να σε κάνει καλύτερο μέσα από τα feedback αλλά και να ακούσει και να σε βοηθήσει να κάνεις πράξη τις καινούργιες σου ιδέες ως προς το πρόγραμμα και τη θεματική του. Ο coordinator είναι αυτός ο οποίος ελέγχει το πρόγραμμα ως προς τα τεχνικά του κομμάτια και εκείνος που διαχειρίζεται το budget του προγράμματος και θα σου δίνει κάθε μήνα τα ποσά pocket money & food allowance ποσά τα οποία είναι για τη διατροφή σου και τα προσωπικά σου έξοδα. Τέλος ο μέντορας ο οποίος θα είναι ένα άτομο εξωτερικό από το φορέα φιλοξενίας και ο οποίος θα είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε στηρίξει σε προσωπικό επίπεδο, να σε εμψυχώσει αλλά και να σε βοηθήσει να βρεις ασχολίες με βάση τα ενδιαφέροντα σου στον ελεύθερο σου χρόνο ενώ από τα μισά του προγράμματος και έπειτα θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις το προσωπικό σου πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ όπου θα πρέπει να δημιουργήσεις κάτι ( μια δράση, μια έκθεση κ.α.) με βάση αυτό που σου αρέσει να κάνεις έχοντας όμως και κάποιο αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα.
- Μετά το πρόγραμμα
Είναι πολύ σημαντικό με την ολοκλήρωση του προγράμματος, και με τη στήριξη των φορέων να πας ένα βήμα παραπέρα και να εφαρμόσεις όλα όσα έμαθες είτε στην τοπική κοινότητα είτε στην ευρύτερη διεθνή. Να αναρωτηθείς τι έμαθες πόσο βελτιώθηκες σαν άτομο και τι μπορείς να δώσεις από όλα όσα έζησες για το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας όπου οι νέοι είναι ενεργοί και συμμετέχουν στην ανάπτυξη της κοινότητας.
Η εθελοντική πτυχή του Erasmus+, ESC είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που μπορεί ένας νέος να έχει. Μια εμπειρία ζωής με μεγάλο αντίκτυπο σε εσένα αλλά και στον κόσμο γύρω σου!