Το πρόγραμμα «DEMOcratise» εντάσσεται στην Βασική Δράση 3 του προγράμματος Erasmus+ και αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους νέους στα πλαίσια των νόμων και της πολιτικής, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πρόγραμμα, εμπλέκονται νέοι, φορείς και Δήμοι από 4 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κατερίνη). Οι νέοι αυτών των πόλεων θα λάβουν δράση και θα λειτουργήσουν ως ενεργά άτομα της κοινωνίας, μέσω των τοπικών δράσεων και δραστηριοτήτων που προβλέπει το πρόγραμμα. Ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εύφορο έδαφος και τα κατάλληλα εργαλεία για αποτελεσματικό διάλογο μεταξύ τον νέων και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, μέσα από 3 διαφορετικά στάδια εμβάθυνσης (focus groups, debates και συνέδριο), κάτι που θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά ενεργών πολιτών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο αναλυτικά:
- Να μπορέσουν 266 νέοι συνολικά, ειδικά νέοι με λιγότερες ευκαιρίες, να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία των πολιτών μέσα από τις δραστηριότητες του σχεδίου, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στο μέλλον, έτσι ώστε να αποτελέσουν τη νέα γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών που θα ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου τους.
- Να δημιουργηθεί ένα policy reccomendation paper, το οποίο θα εκφράζει τις ανάγκες των νέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το οποίο θα κατατεθεί σε δήμους της Ελλάδας καθώς και ένα σχέδιο δράσης για την εμπλοκή των νέων στα κοινά, ως ένα μέτρο που θα εξασφαλίσει την δράση των επιμέρους κέντρων λήψης αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
- Να δημιουργηθούν συνθήκες και εργαλεία για προώθηση της εμπλοκής των νέων στα κοινά, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά από οργανώσεις νεολαίας στην Ελλάδα και αλλού, μέσα από μια μεθοδολογία 3 σταδίων.
- Να προωθηθεί η Ευρωπαϊκή ταυτότητα και να αποκατασταθεί η πίστη στην ΕΕ στη νέα γενιά, μέσα από την τριβή με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τους στόχους της ΕΕ για την νεολαία, κ.α.
- Να έρθουν σε επαφή νέοι από διαφορετικές πλευρές της Ελλάδας (αστικά κέντρα και επαρχεία), ανταλλάζοντας απόψεις και μοιράζοντας εμπειρίες όσον αφορά την εμπλοκή τους στη πολιτική και κοινωνική ζωή.
- Μέσω των δραστηριοτήτων του σχεδίου και ειδικά των focus groups να γίνει χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών και ενδιαφερόντων των νέων, κάτι που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς για μελλοντικά σχέδια.
- Να προωθηθεί η συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διαδικασίες και να αναδειχθεί το όφελος από τη συμμετοχή σε αυτές.
Δραστηριότητες:
1) 20 focus groups. Θα λάβουν χώρα 5 Focus Groups στις 4 πόλεις από τις οποίες προέρχονται οι εταίροι, όπου μέσα από αυτά θα εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες των νέων καθώς και οι απόψεις και τα ενδιαφέροντα τους πάνω στα ζητήματα που αφορούν τον τόπο τους, τη χώρα ή ακόμα και τη ΕΕ.
2) 4 debates. Μετά την χαρτογράφηση των αναγκών και των ενδιαφερόντων των νέων κάθε περιοχής, θα οργανωθούν 4 debates (1 σε κάθε πόλη) με 20 συμμετέχοντες το καθένα, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους ανοιχτά και να μιλήσουν για τις θεματικές που προέκυψαν από τα focus groups.
3) Conference. Στην τελική φάση του σχεδίου, θα λάβει χώρα ένα διήμερο συνέδριο στην Θεσσαλονίκη. Συνολικά 60 άτομα θα συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο - 30 από Θεσσαλονίκη, 10 από Ιωάννινα, 10 από Κατερίνη και 10 από Αθήνα. Στα πλαίσια του συνεδρίου θα γίνει παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του σχεδίου και θα ακολουθήσει οργανωμένη συζήτηση μεταξύ νέων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας θα συνδιαμορφωθούν προτάσεις για την ενίσχυση της εμπλοκής των νέων στα κοινά.