Η ανταλλαγή νέων “Diversity In Visual Arts (DIVA)” πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (11–22/06/2017), φέρνοντας κοντά 55 νέους ηλικίας 18–25 ετών από 10 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ιταλία). Στόχος του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχετικά με την κοινότητα LGBTI+ και τα δικαιώματά της, μέσα από διαδικασίες διαλόγου, προβληματισμού και διαπολιτισμικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με ζητήματα που αφορούν την κοινότητα, διερεύνησαν στερεότυπα και ανέπτυξαν πιο συμπεριληπτικές στάσεις.
Το πρόγραμμα βασίστηκε σε μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής μάθησης, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των νέων. Μέσα από τις δραστηριότητες, ενισχύθηκε η κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε καλλιτεχνικά και δημιουργικά εργαστήρια, όπως ζωγραφική, δημιουργική γραφή, θέατρο, καθώς και σε εργαστήρια νέων τεχνολογιών, όπως φωτογραφία, ραδιόφωνο και βίντεο. Χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, ανέπτυξαν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τις τεχνικές τους δεξιότητες, αξιοποιώντας τα εργαλεία αυτά για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
