
Απολογισμός εκπαιδευτικών και εθελοντικών δράσεων στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, καλοκαίρι 2022
Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,
Οι «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» είναι ένας φορέας της κοινωνίας των πολιτών που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008, από μια ομάδα δραστήριων νέων με πλούσια εμπειρία γύρω από εθελοντικά προγράμματα, με κοινωνικές ευαισθησίες και με όραμα την κινητοποίηση των νέων, την ενασχόληση τους με τον εθελοντισμό, την ευαισθητοποίηση τους γύρω από κοινωνικά ζητήματα και την πρόσβαση τους στη γνώση. Ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των νέων της Ευρώπης, καθώς και η εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν επίσης βασικούς στόχους. Ο φορέας είναι μέλος πολλών δικτύων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και είναι συντονιστής/επικεφαλής του Thess Diktio, το δίκτυο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, του παραρτήματος του ιδρύματος Anna Lindh και του ευρωπαϊκού δικτύου TUNE.
Μέσα στα 14 αυτά χρόνια λειτουργίας του ο φορέας έχει φιλοξενήσει περίπου 3000 άτομα από την Ευρώπη σε προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και εθελοντισμού σε διάφορες περιοχές βορείου Ελλάδος, όπως η Καστοριά, η Κατερίνη, η Κοζάνη, η Αριδαία, ο Λαγκαδάς, η Χαλκιδική, όπως φυσικά και η Θεσσαλονίκη. Λόγος της υλοποίησης σε επαρχιακές πόλης της χώρας μας είναι πρώτον η ανάδειξη περιοχών που δεν είναι προβεβλημένες τουριστικά, δεύτερον η διάδραση νέων των περιοχών αυτών με νέους/ες από το εξωτερικό και τέλος η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Μετά την επιτυχημένη χρονιά του 2021 ο φορέας επανέλαβε την συνεργασία του Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και επιτυχία. Οι στόχοι που τέθηκαν για το έτος 2022 επιτεύχθηκαν κατά 90% έχοντας υπερκαλύψει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:
- oι εθελοντικές δράσεις που είχαν προσχεδιαστεί υλοποιήθηκαν,
- αυξήθηκαν οι συμμετέχοντες και ο αριθμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
- κατασκευάστηκαν νέα μέρη προβολής του δήμου, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης
- σημειώθηκε επιστροφή των περσινών συμμετεχόντων και εθελοντών πλέον με ρόλο επισκέπτη/τουρίστα
- σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης των εμπλεκόμενων και των συμμετεχόντων
- συνεχίστηκαν δραστηριότητες της περσινής περιόδου, όπως ο θερινός κινηματογράφος και καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά και νέους/ες
- αυξήθηκαν οι επισκέπτες και ακόλουθοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να σημειωθούν επισκέπτες που ενδιαφέρθηκαν και επισκέφθηκαν την περιοχή
Η περιοχή φιλοξένησε πάνω από 350 νέες και νέους απ’όλη την Ευρώπη, ως συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, σε Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδευτικού κι εθελοντικού χαρακτήρα. Τα προγράμματα αυτά, υλοποίησε ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», με τη στήριξη του Δήμου Αριστοτέλη και χρηματοδότηση των προγραμμάτων Erasmus+ και EuropeanSolidarityCorps της Ευρωπαϊκής Ένωση όπως και του EuropeanYouthFoundation του Συμβουλίου της Ευρώπης και τέλος από το Ελληνο-γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Αν και έγινε απόπειρα να υλοποιηθούν δράσεις και σε άλλα χωριά του Δήμου, λόγο διαφόρων προβλημάτων τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό και έτσι όπως και πέρσι τα προγράμματα υλοποιήθηκαν στους οικισμούς Αρναίας και Στρατωνίου.
Συγκεκριμένα στην Αρναία φιλοξενήθηκαν 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια
- «Socialartshub» (22 - 29/08), 40 άτομα. Το πρόγραμμα αναφερόταν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την τέχνη.
- «EMBRACE» (02 - 09 /08), 40 άτομα. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
καθώς και ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας 24 ατόμων, 10 νέοι/ες του χωριού και 14 από χώρες της Ευρώπης το διάστημα Ιούλιος -Αύγουστος και τα οποία φιλοξενήθηκαν στην μαθητική εστία του χωριού. Οι εθελοντές δούλεψαν πάνω σε κατασκευαστικά έργα καθώς και σε έργα καλλωπισμού του χωριού, στην υλοποίηση δραστηριοτήτων για τα παιδιά του χωριού και στην δημιουργία οπτιακουστικού υλικού για την προβολή του χωριού και των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου.
Στο Στρατώνι φιλοξενήθηκαν 7 εκπαιδευτικά προγράμματα και δύο προγράμματα εθελοντικής εργασίας τα οποία φιλοξενήθηκαν στον χώρο της παλιάς σχολής του ΟΑΕΔ.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ήταν συγκεκριμένα τα εξής
- «Balkan Vision» (22/06 - 02/07), 35 άτομα. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με τον διαπολιτισμικό διάλογο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη
- “Sea the Change” (05/07 - 16/07) 30 άτομα. Το πρόγραμμα πραγματεύονταν το περιβάλλον και συγκεκριμένα την διαχείριση του νερού.
- “Multipliers for Peace in 3 Steps” (17/07 - 29/07), 40 άτομα. Το πρόγραμμα είχε να κάνει με την διαχείριση συγκρούσεων και την εκπαίδευση στην ειρήνη.
- «Diversity in Visual Arts 3D” (31/07 - 13/08)», 50 άτομα. Το πρόγραμμα πραγματεύονταν τις έννοιές του φύλου και της σεξουαλικότητας μέσω των μέσων ενημέρωσης
- Medi(a)terranean (21/08 - 03/09) 50 άτομα. Το πρόγραμμα αφορούσε το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση με την χρήση μέσων ενημέρωσης.
- “Wave us!” (05/09 - 12/09) 35 άτομα. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.
- “Super heroes” (20-24/09) 55 άτομα. Το πρόγραμμα σχετίζονταν με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.
Οι εθελοντές συμμετείχαν σε δύο ροές με την συμμετοχή Ελλήνων και ευρωπαίων νέων, Μάιο -Ιούλιο και Ιούλιο - Σεπτέμβριο. Οι συμμετέχοντες ομοίως ασχολήθηκαν με κατασκευαστικά έργα καθώς και έργα ανάπλασης δημοσίων χώρων, καλλωπισμό του χωριού, καθαριότητα της παραλίας, έργα κοινής ωφέλειας, προβολής ταινιών, δημιουργία ψηφιακού υλικού, δημιουργία ταυτότητας προβολής του χωριού σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και σχεδιασμό δημιουργίας έργων τέχνης δρόμου (γκράφιτι).
Κυριότερο όμως παραδοτέο του προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός και κατασκευή του «Πάρκου του Ιππόκαμπου» και την «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Στρατωνίου». Το πάρκο φιλοξενεί 4 περίπτερα, το ένα για την προβολή του ιππόκαμπου, το άλλο την προβολή του δήμου Αριστοτέλη, το άλλο αναφέρετε στην ιστορία του χωριού και το τελευταίο φιλοξενεί δραστηριότητες για παιδιά. Επίσημα εγκαίνια του πάρκου θα γίνουν την άνοιξη του 2023 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τελευταία έργα που σχετίζονται με την τοποθέτηση ψηφιακών μέσω και εργαλείων.
Οι εθελοντές των δύο προγραμμάτων από κοινού μεταφέρθηκαν να καθαρίσουν δύο φορές την παραλία και τους δημόσιους χώρους της Ιερισσού, όπως και καθάρισαν μονοπάτια στην περιοχή της Βαρβάρας και του Παλαιοχωρίου.
Μέρος του οπτιακουστικού υλιού και αναφορές σε όλα τα προγράμματα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φορέα «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων».
Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας μεταφράζονται σε κοινωνικό και οικονομικό μέγεθος, όπως και σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο επίπεδο.
1) Εξωστρέφεια του δήμου μέσω διάχυσης των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων και μέσω των κοινωνικών δικτύων των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες αποτελούν πρέσβεις και πολλαπλασιαστές στις χώρες τους μιας και θα επικοινωνήσουν τις όμορφες στιγμές που απολαύσαν στην περιοχή και θα προσελκύσουν άτομα για να την επισκεφθούν. Φυσικά και οι νέοι/ες της τοπικής κοινωνίας που ήρθαν κοντά με τα άτομα από το εξωτερικό, είχαν την δυνατότητα να διαδράσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις, να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις και να μάθουν πράγματα έξω από τα δικά τους όρια, όπως επίσης και ανακάλυψαν τις ευκαιρίες κινητικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να συμμετέχουν σε αυτές στο μέλλον.
2) Ανάπλαση και ανακατασκευή δημόσιων χώρων. Οι εθελοντές υποστήριξαν τους τοπικούς εθελοντές και τους κοινοτικούς υπαλλήλους με την λειτουργία τους στην περιοχή. Έργα όπως καθαρισμός δημοσίων χώρων, βαφή πεζοδρομίων, βάψιμο μεταλλικών περιφράξεων, συντήρηση καθισμάτων κατασκευή πάρκων και χώρων παιδείας και πολιτισμού είναι λίγα από τα πολλά που έγιναν.
3) Δημιουργία νέων θεσμών, όπως το θερινό σινεμά στο Στρατώνι η βιβλιοθήκη και τα πάρκα , τα οποία αμφότερα είχαν μεγάλη ανταπόκριση τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους γύρω οικισμούς.
4) Οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα τα οικονομικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας είτε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε μέσω των προσωπικών εξόδων των συμμετεχόντων κυμαίνεται στο ποσό των 195.000 ευρώ. Χάριν της κυκλικής οικονομίας, τα χρήματα αυτά υπερδιπλασιάζονται και αποτελούν μια πυγή βιωσιμότητας του τόπου καθώς και ανάπτυξης αυτού και των γύρω περιοχών.
5) Βάση των αξιολογήσεων των συμμετεχόντων στην περιοχή, έχει δοθεί ανατροφοδότηση στις τοπικές κοινότητες για την βελτίωση και ανάπτυξη υπηρεσιών, προϊόντων και υποδομών, ώστε να αναπτυχθεί περεταίρω ο τομέας αυτής της οικονομίας.
Το διάστημα της υλοποίησης των δράσεων, δόθηκε η ευκαιρία της μελέτης αναγκών και ελλείψεων οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως προσχέδιο για μελλοντικές δράσεις στην περιοχή, όχι μόνο όπως ειπώθηκε στους συγκεκριμένους οικισμούς, αλλά και σε άλλου εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και παρθούν δεσμεύσεις από την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα προσχέδιο δράσεων περιλαμβάνει
- Εθελοντικές ομάδες δύο μηνών σε Αρναία, Στρατώνι και Μεγάλη Παναγία. Κατά την περίοδο του Μαΐου – Σεπτεμβρίου δύο δίμηνα προγράμματα των 20 ατόμων στο Στρατώνι και την περίοδο Ιούλιος- Αύγουστος από ένα πρόγραμμα 20 ατόμων σε Αρναία και Μεγάλη Παναγία.
- Υλοποίηση 9 εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Αρναία και Στρατώνι την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2023.
- Δημιουργία εκπαιδευτικής εκδρομής στο Στρατώνι που θα περιλαμβάνει επίσκεψη και προβολή ταινίας στην Βιβλιοθήκη για τον Ιππόκαμπο, έπειτα ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο και τέλος ενημέρωση και παιχνίδι στο πάρκο του ιππόκαμπου.
- Καθαρισμός και ανάδειξη μονοπατιών στην περιοχή Στρατωνίου – Στρατονίκης - Ολυμπιάδας
- Φιλοξενία εθελοντών μακροχρόνιας διάρκειας (10 μηνών) για υποστήριξη των ΚΔΑΠ του δήμου Αριστοτέλη και των αναγκών της κοινότητας Στρατωνίου.
- Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δύο μουσικών συναυλιών.
Η συνεργασία και η συνέργεια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η υποστήριξη της νεολαίας παραμένει για εμάς ο πρωταρχικός στόχος πιστεύοντας πως η νεολαία δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν του τόπου και οφείλουμε να υποστηρίξουμε την διάπλαση της, ώστε να γίνει ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας. Ειδικά οι νέοι/ες της ελληνικής επαρχίας που στερούνται ερεθισμάτων και ευκαιριών, είναι αναγκαίο να σταθούμε δίπλα τους αρωγοί στην εξέλιξη τους και να διαφυλάξουμε την ενεργή και δυναμική παρουσία τους στον τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Η έλλειψη των ερεθισμάτων και των ευκαιριών οδηγεί πιο άμεσα στην παθητική στάση προς την ζωή και στην αβεβαιότητα για το μέλλον, σε βίαιες συμπεριφορές και πολλές φορές στην χρήση ουσιών.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς της κοινωνίας των πολιτών μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο και όραμα θα πρέπει να λειτουργήσουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Ως φορέας μέσω πράξεων και όχι απλά λόγων πιστεύουμε πως έχουμε αποδείξει την θετική, ειλικρινή και έντιμη στάση και είμαστε ανοιχτοί για διάλογο ώστε να βάλουμε σε εφαρμογή ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον τόσο της νεολαίας όσο και του δήμου Αριστοτέλη.
Με εκτίμηση
Αριστόδημος Παράσχου
Πρόεδρος Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων