Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.

Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.

Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.

Δέκα οργανισμοί - χώρες, τριάντα νέοι, εφτά μέρες σε μια μικρή πόλη της Σερβίας και ένα κοινό θέμα συζήτησης, η προώθηση του θρησκευτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών. Ήταν η πρώτη φορά και για τους τρεις που συμμετείχαμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μας και περάσαμε υπέροχες στιγμές. Αρχικά, ευχαριστούμε το δικό μας οργανισμό για την εξαιρετική ευκαιρία που μας έδωσε άλλα και τον οργανισμό στη Σερβία για την φιλοξενία και για την εμπειρία που μας πρόσφερε.Το πρόγραμμα διήρκησε εφτά μέρες και η καθεμία απο αυτές ήταν διαφορετική και εξίσου ενδιαφέρουσα. Ξαναγίναμε για λίγο παιδιά! Μαθαίναμε παίζοντας, ζωγραφίζαμε σε χαρτί και χορεύαμε!

Κάναμε ομάδες, τόσες που στο τέλος όλοι είχαμε συνεργαστεί με όλους και η άποψη όλων είχε ακουστεί. Σκοπός μας ήταν να συζητήσουμε κάθε φορά ένα διαφορετικό θέμα και να ανακαλύψουμε την οπτική που σκέφτονται άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και διαφορετικές χώρες. Συζητήσεις χωρίς συμπέρασμα που όμως τις ένιωθες ολοκληρωμένες γιατί το πιο σημαντικό ήταν να μιλήσουμε, να ακούσουμε τι είχαν οι άλλοι να μας πουν και να συλλέξουμε νέες πληροφορίες.Justfoodforthought!

Παιχνίδια ρόλων, άλλο ένα κομμάτι που δεν πιστεύαμε ότι θα μας επηρέαζε τόσο. Συνειδητοποιήσαμε πως είναι να ανήκεις σε μια λιγότερο «ευνοημένη» κοινωνική ομάδα και είδαμε τις επικρατούσες απόψεις για τα άτομα αυτά. Καταλάβαμε πως οι προκαταλείψεις και τα στερεότυπα είναι ίδια στο μυαλό όλων μας ανεξάρτητα απο το ποιοι είμαστε. Διδαχθήκαμε πάνω απο όλα να σεβόμαστε, να αποδεχόμαστε και να ακούμε τον συνάνθρωπο μας, όποιος και αν είναι ο ρόλος του μέσα στην κοινωνία. Προσπαθήσαμε να σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Οι δικές μας παρουσιάσεις. Ένα θέμα συζήτησης, μικρές ομάδες και μολύβι με χαρτί! Το κομμάτι που απολαύσαμε περισσότερο. Δεν είχαμε ουτε υπολογιστή ούτε τίποτα άλλο, πέρναμε το χαρτί και αυτοσχεδιάζαμε. Και την τελευταία μέρα τα συκεντρώσαμε όλα. Εφτά μέρες απλωμένες στους τοίχους και στο πάτωμα! Όλα όσα αποκομίσαμε και όσα δώσαμε.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη διασκέδαση! Τους δείξαμε πως χορεύουμαι, τι εννοούμε όταν λέμε πάμε για καφέ και φυσικά πως τρώμε. Δοκιμάσαμε γαλλικό κρασί, τούρκικο λουκούμι και ιταλική πίτσα. Κάθε μέρα το πρόγραμμα είχε και μια διαφορετική βραδια. Στον ελεύθερο χρόνο μας βγαίναμε στους δρόμους και γυρνούσαμε μέχρι να βρούμε ένα ωραίο μαγαζί. Στο τέλος απλά διαλέξαμε ένα μαγαζι εκει κοντά και περνούσαμε καλά επειδή ήμασταν παρέα. Περπατούσαμε όλοι μαζί κατα μήκους του μικρού ποταμού που διέσχιζε την πόλη και  την εξερευνούσαμε. 

Τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που όμως βρήκαμε τον τρόπο να περάσουμε καλά και να διασκεδάσουμε. Μοναδική εμπειρία επίσης ήταν οι διαφορετικής εθνικότητας συγκάτοικοι. Άλλος ένας τρόπος αλληλεπίδρασης των λαών και των πολιτισμών. Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε στα αγγλικά, μοιραζόμασταν μικρές αστείες στιγμές και μαθαίναμε πράγματα ο ένας στον άλλο.

Στον απολογισμό μας μετράμε μόνο ευχάριστες στιγμές. Τα όσα γράφουμε εδώ είναι πραγματικά λίγα για να περιγράψουν μια εμπειρία που θα τη θυμόμαστε για αρκετά χρόνια. Κάναμε νέους φίλους, δημιουργήσαμε μια δική μας μικρή κοινωνία και ζουσαμε εφτα μερες σε μια «ρουτίνα» που όμως μας άρεσε. Το πιο σημαντικό απο όλα είναι ότι δεν χαλάσαμε άσκοπα τις μέρες μας. Όλοι μας νιώσαμε ενεργοί και προσφέραμε στην ομάδα ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας. Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικα που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.

Υ.Γ όλοι μάθαμε να μοιραζόμαστε. Οι υπόλοιποι τα τσιγάρα τους όταν ο διπλανός τους ξέμενε και γω, που δεν καπνίζω, τις παντόφλες μου με την αγαπημένη αλβανιδούλα συγκάτοικο μου!

Το άρθρο είναι από τη συμμετέχουσα του προγράμματος Μάρθα Συμεωνίδου 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+

Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.
Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.
Ήμασταν εμείς οι ίδιοι τελικά που κάναμε αυτό ταξίδι να αξίζει.
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr