"Αν όλοι είχαμε αυτή την δυνατότητα και παίρναμε την απόφαση πιστεύω ακράδαντα πως ο κόσμος μας θα ήταν ή θα γινόταν λίγο καλύτερος. We could be the change.."

"Αν όλοι είχαμε αυτή την δυνατότητα και παίρναμε την απόφαση πιστεύω ακράδαντα πως ο κόσμος μας θα ήταν ή θα γινόταν λίγο καλύτερος. We could be the change.."

"Αν όλοι είχαμε αυτή την δυνατότητα και παίρναμε την απόφαση πιστεύω ακράδαντα πως ο κόσμος μας θα  ήταν ή θα γινόταν λίγο  καλύτερος. We could be the change.."

Όταν δήλωνα συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα στην Τρνάβα της Σλοβακίας ήξερα ότι θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Οι εκπαιδευτές μας, είχαν οργανώσει με μεγάλο ζήλο τις δραστηριότητες. Επίσης υπήρχε η κατάλληλη  ισορροπία ανάμεσα στην θεωρία και την πράξη  γεγονός που μας προσήλωνε ακόμα περισσότερο. Όλα τα παιδιά ήμασταν μια παρέα και δεθήκαμε αρκετά κατά την διάρκεια του προγράμματος. Σίγουρα ήταν μια μοναδική εμπειρία και ένα ταξίδι προσωπικής βελτίωσης. Μακάρι να έχουν όλοι την ευκαιρία να νιώσουν έτσι.

Βασιλική Ζόγα

 

Δεν περίμενα πως θα μου ήταν τόσο να καταλάβω το νόημα του τίτλου του προγράμματος για το οποίο υπέβαλα αίτηση (“BE THE CHANGE- SLOVAKIA”).

Εξ ίσου δύσκολο μου είναι τώρα το να αποδώσω την ουσία της πρόσφατης εμπειρίας μου στο Erasmus+ project που έλαβε χώρα 15-24 Νοεμβρίου στην Trnava της Σλοβακίας. Όλα ξεκίνησαν γνωρίζοντας την Αφροδίτη και την Βασιλική στο αεροδρόμιο λίγο προτού αναχωρήσουμε για Bratislava. Ο ενθουσιασμός που ήδη ένιωθα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευγνωμοσύνη που ένιωσα έπειτα, τόσο απέναντι στην USB που μου έδωσε αυτή την δυνατότητα, όσο και απέναντι σε εμένα την ίδια που μου έκανα αυτό το «δώρο» διαπολιτισμικότητας, σύνδεσης και αυτογνωσίας.

 

Ήρθα με τους συμμετέχοντες του προγράμματος πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμουν. Όλοι μαζί μέσα από τα καθημερινά workshops πάνω στη μάχη κατά των στερεοτύπων και την δύναμη του διαλογισμού, ως μέσο αυτογνωσίας, ανοίξαμε τους ορίζοντές μας, πολιτισμικούς, κοινωνικούς, εργασιακούς και αυτοαντίληψης. Οι διαφορετικοί τόποι προέλευσης, η διαφορετική γλώσσα, οι διαφορετικές συνήθειες και παραδόσεις μάλλον εντυπωσιάζουν και ενώνουν παρά χωρίζουν τους ανθρώπους. Παρά τις διαφορετικές πεποιθήσεις σε διάφορα ζητήματα και τον παραγωγικό διάλογο, διαποτισμένο με άπλετο χιούμορ, συνειδητοποιήσαμε πως όλοι μας έχουμε κοινές προσδοκίες και φιλοδοξίες, όνειρα κι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Στο τέλος του προγράμματος ήταν φανερό πως ο καθένας είχε να προσφέρει ένα λιθαράκι όχι μόνο στο πρόγραμμα αλλά και στον κόσμο μετά το πέρας αυτού. Ο καθένας μας είναι μοναδικός με ιδιαίτερη  προσωπικότητα και μοναδικά ταλέντα. Η επίγνωση αυτού είναι και ο λόγος που εύχομαι ο καθένας να έκανε αυτό το «δώρο» στον εαυτό του να συμμετάσχει σε ένα training του Erasmus+.

 

Aυτή είναι και η ουσία της εμπειρίας μου. Αν όλοι είχαμε αυτή την δυνατότητα και παίρναμε την απόφαση πιστεύω ακράδαντα πως ο κόσμος μας θα  ήταν ή θα γινόταν λίγο  καλύτερος. We could be the change..

 

Τώρα ξέρω και το νόημα πίσω από τον τίτλο. Εμείς είμαστε η αλλαγή “and we are being the change”

 

Φωτεινή Σαμαρά Χατζηαναστασίου

 

 

Adel Slovakia, Erasmus+

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr