Επιστροφή από το Analyse and think critically, εμπειρίες από το πρόγραμμα στην Εσθονία

Επιστροφή από το Analyse and think critically, εμπειρίες από το πρόγραμμα στην Εσθονία

Επιστροφή από το Analyse and think critically, εμπειρίες από το πρόγραμμα στην Εσθονία

Το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου, οι συντονιστές του προγράμματος μας μετέφεραν από το σημείο συνάντησης στο ξενοδοχείο όπου θα μέναμε. Κατά τη διαδρομή ενημερωθήκαμε ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα στο δάσος και δεν υπάρχουν μαγαζιά εκεί κοντά. Αμέσως σκέφτηκα ότι δεν θα έχει πλάκα αν δεν μπορούμε να βγούμε τα βράδια σε μπαρ και θα είναι βαρετά. Όταν φτάσαμε ήταν πολύ σκοτεινά, δεν υπήρχε φωτισμός τριγύρω και όσο μπορούσαμε να δούμε οφειλόταν στα φώτα του ξενοδοχείου.

Το πρωί με έκανε να αλλάξω γνώμη για την περιοχή. Άνοιξα τα σκίαστρα και συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν κυριολεκτικά μέσα στο δάσος! Τα δέντρα ήταν πολύ ψηλά σαν να ενώνουν την γη με τον ουρανό. Το τοπίο ήταν καταπράσινο και η ατμόσφαιρα ειρηνική, απαλλαγμένη από την ένταση του αστικού τοπίου. Ένιωθες την φύση να σε κατακλύζει! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι γίνονται παγανιστικές τελετές στην περιοχή, ούτε και το όνομά της:  Taevaskoja (Taevas=ουρανός, koja=σπίτι).

Σκοπός του προγράμματος ήταν να οξύνει την κρίση τον συμμετεχόντων και να τους παρέχει «εργαλεία» με τα οποία θα μπορούν να φιλτράρουν πληροφορίες προερχόμενες από ΜΜΕ ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης καθώς και το να εντοπίζουν τα λογικά σφάλματα σε άρθρα αλλά και σε επιχειρήματα σε μια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγινε ενημέρωση για το πώς μπορούν οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα στα πλαίσια του Erasmus+.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσω διεθνών βραδινών γευμάτων κατά τα οποία συμμετέχοντες από 2 χώρες κάθε φορά παρουσίαζαν την χώρα και τον πολιτισμό τους αλλά και εθνικά παραδοσιακά εδέσματα. Η απομόνωση στο δάσος βοήθησε στο να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο και το βράδυ διοργανώναμε πάρτυ από εμάς για εμάς. Αποκορύφωμα ήταν το πάρτυ με αραβο-ελληνικά διασκευασμένα τραγούδια! Έλληνες και Σύριοι πρόσφυγες από την Ολλανδία γίναμε ένα χορεύοντας ανατολίτικους χορούς. Ο διαπολιτισμικός διάλογος ήταν γεγονός καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και «έσβηνε» παρά μόνο όταν κοιμόμασταν.

Κατά την επίσκεψη στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστημίου του Τάρτου, μάθαμε για τα καθήκοντα και το προφίλ που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος.

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε τα στούντιο της εθνικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στο Τάλλιν όπου είδαμε πώς γίνονται οι εκπομπές. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και email για να κρατήσουμε επαφές και αποχαιρετήσαμε ο ένας τον άλλο λίγο λυπημένοι που τελείωσε το πρόγραμμα, χαρούμενοι δε για την εμπειρία που ζήσαμε!

Είναι ωραίο να είσαι φοιτητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Άρθρο από τον Δημήτρη Καλούτσικο, συμμετέχοντα στο πρόγραμμα

 

 Η βδομάδα που περάσαμε στη Taevaskoja ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό απ'ότι έχω ζήσει μέχρι τώρα, μιας και το μέρος σε συνδυασμό με το θέμα του προγράμματος ήτανε αρκετά αντιφατικά,αλλά αυτό ήτανε και το κάτι ξεχωριστό. Ήμασταν σε ένα δάσος στη μέση του πουθενά και συζητούσαμε για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο πρόγραμμα έμαθα να εξετάζω διαφορετικά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα μαζικής και να κρίνω αναλυτικά τις εκδοχές μιας ιστορίας. Ήρθα σε επαφή με άτομα από άλλες χώρες και έμαθα μέσα από τη δικιά τους εμπειρία μια άλλη πραγματικότητα. Από επαγγελματική άποψη πήρα ιδέες για τις σπουδές μου, ανοίχτηκα σε ένα καινούργιο πεδίο που δεν είχα σκεφτεί πριν και επηρεάστηκα αρκετά στην επιλογή του μεταπτυχιακού μου. Ένιωσα έντονα το γεγονός πως είμαι Ευρωπαίος πολίτης, ποιός είναι ο ρόλος μου και τα δικαιώματά μου και το πρόγραμμα αυτό είναι άλλη μια δράση που με παρακινεί να συνεχίσω τις δράσεις μου για τη κοινωνική βελτίωση και αλλαγή μέσα από την εναλλακτική μάθηση.

Άρθρο της Ευτέρπης Τσιγγάρα, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μέσω του ευρωπαικού προγράμματος ERASMUS+

Επιστροφή από το Analyse and think critically, εμπειρίες από το πρόγραμμα στην Εσθονία
Επιστροφή από το Analyse and think critically, εμπειρίες από το πρόγραμμα στην Εσθονία
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr