Η Εμπειρία της Αφροδίτης στο V4V στη Πολωνία

Η Εμπειρία της Αφροδίτης στο V4V στη Πολωνία

Τον Αύγουστο του 2021 είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εκπαίδευση μέντορα στην Πολωνία. Ως άτομο που είχα δουλέψει με εθελοντές από άλλες χώρες, έγινα και φίλη τους. Έπρεπε λοιπόν να χρησιμοποιήσω κάποιες δεξιότητες καθοδήγησης που δεν ήξερα ότι είχα και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να βελτιώσω τον εαυτό μου. Οι σπουδές ψυχολογίας και η συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι μου αρέσει πολύ η θέση καθοδήγησης.

Πετάξαμε στην Πολωνία χωρίς να έχουμε πολλές ενδείξεις για το ποια θα είναι η εκπαίδευση. Όταν φτάσαμε εκεί, συναντήσαμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη σε διαφορετική ηλικία πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση. Ποτέ δεν είχα συμμετάσχει σε άλλη εκπαίδευση με το έργο Erasmus+, οπότε ήταν περίεργο για μένα να συναντήσω ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εμένα. Αυτό με τρόμαξε στην αρχή γιατί ήμουν ντροπαλή, αλλά τελικά αυτό δεν ήταν πρόβλημα.

Οι εκπαιδευτές ήταν πολύ φιλικοί από την αρχή και αυτό με έκανε να καταλάβω ότι αυτό δεν ήταν απλώς ένα σχολικό μάθημα αλλά κάτι περισσότερο. Η προπόνηση ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα από την πρώτη στιγμή. Ξεκινήσαμε με το να γνωριστούμε και να αφιερώσουμε σχεδόν μια μέρα σε αυτές τις δραστηριότητες, κάτι που με έκανε να νιώσω περισσότερο τον εαυτό μου. Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες ήταν πραγματικά καλά προετοιμασμένα και οργανωμένα και αυτό με έκανε να μην βαριέμαι σε κανένα σημείο. Έμαθα όχι μόνο τον τρόπο να είμαι μέντορας αλλά και τα πλεονεκτήματα του να είμαι εθελόντρια, να ταξιδεύω σε όλες τις χώρες, να γνωρίζω νέους ανθρώπους και επίσης να βοηθάω άλλους. Πήραμε μαζί μας μερικά πολύ σημαντικά εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσουμε ως μέντορες, δεξιότητες προπονητή, παιχνίδια και δραστηριότητες (για παράδειγμα παιχνίδια σπάσιμο πάγου, δραστηριότητες αξιολόγησης, εργαλεία αυτοστοχασμού και εργαλεία οργάνωσης επίσης).

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην εκπαίδευση ήταν η άτυπη μάθηση που χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτές όλη την εβδομάδα. Τώρα συνειδητοποιώ ότι παρόλο που δεν κουράστηκα να μάθω όλα αυτά τα εργαλεία και τις δεξιότητες, θυμάμαι σχεδόν τα πάντα και τα χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου, κάτι που είναι δώρο για μένα. 

Εκείνη η εβδομάδα δεν ήταν μόνο ένα εκπαιδευτικό μάθημα αλλά και μια εμπειρία στη Βαρσοβία. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη, να δοκιμάσουμε το καλύτερο φαγητό και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί! Ήμασταν μια καταπληκτική ομάδα που γίναμε φίλοι και μας άρεσε να περνάμε χρόνο όλοι μαζί όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και μετά από αυτά. Η συντονίστρια από την πολωνική οργάνωση ήταν καταπληκτική. Μια πραγματικά ευγενική γυναίκα που μας βοήθησε σε ότι χρειαστήκαμε. Μας κανόνισε τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη και πέρασε τον λίγο ελεύθερο χρόνο που είχαμε με τον καλύτερο τρόπο.

Συνοψίζοντας, η εκπαίδευση μέντορα στη Βαρσοβία ήταν υπέροχη! Ήταν η πρώτη μου προπόνηση και δεν έχω να τη συγκρίνω με άλλες, αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα στο πρόγραμμα. Το μόνο που ίσως θα άλλαζα είναι ότι θα πρόσθετα μια επιπλέον μέρα για να επισκεφτώ την πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αφροδίτη

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr