Η εμπειρία της Ειρήνης μετά από ένα χρόνο ESC στην Πορτογαλία

Η εμπειρία της Ειρήνης μετά από ένα χρόνο ESC στην Πορτογαλία

Γειά σας! Είμαι η Ειρήνη, είμαι από τη Θεσσαλονίκη, είμαι 30 χρονών και μόλις ολοκλήρωσα το ετήσιο πρόγραμμα European Solidarity Corps «Acting Local, Changing Global”, στον Ερυθρό Σταυρό της Πορτογαλίας. Για πολλά χρόνια σκεφτόμουν να ζήσω μια τέτοια εμπειρία και για διάφορους λόγους το ανέβαλα. Τα τελευταία δύο χρόνια δούλευα ως ψυχολόγος σε καμπ προσφύγων και ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όταν το συμβόλαιο μου τελείωσε, σκέφτηκα ότι χρειάζομαι ένα διάλλειμα από την δουλειά μου και ένα διάστημα να ξαναβρώ τι είναι αυτό που μου αρέσει. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ήμουν 28 χρονών και τα ESC προγράμματα έχουν έναν ηλικιακό περιορισμό μέχρι τα 30 χρόνια, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς λόγους που αποφάσισα να ψάξω για ένα εθελοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η διαφήμιση από την United Societies of Balkans (U.S.B), βρέθηκε τυχαία μπροστά μου στο Facebook και τώρα κοιτώντας πίσω νιώθω ότι έγινε ακριβώς τη στιγμή και για τους λόγους που χρειαζόμουν.

Έφτασα στην πόλη São João da Madeira της Πορτογαλίας, στις 4/1/2019 και μια μεγάλη εμπειρία ξεκίνησε. Η πόλη έχει ένα μικρό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους της πόλης που έχουν ανάγκη. Μια από τις αρμοδιότητες μου ήταν η οργάνωση και η μηνιαία διανομή τροφίμων καθώς και η απασχόληση μου στο Second hand κατάστημα ρούχων. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του έργου του Ερυθρού Σταυρού είναι η παροχή υποστήριξης στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη. Αυτό ήταν και από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δικής μου εμπειρίας. Μαζί τους κάναμε μαθήματα Πορτογαλικών, πολυπολιτισμικά γεύματα, εκδρομές σε άλλες πόλεις και τους βοηθούσαμε σε πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν τη καθημερινή τους ζωή και την προσαρμογή τους στην Πορτογαλία (για παράδειγμα παροχή τροφίμων κάθε μήνα, προετοιμασία των σπιτιών τους πριν την άφιξή τους, παραλαβή από το αεροδρόμιο ή βοήθεια εύρεσης εργασίας). Επίσης, κατά τη διάρκεια του χρόνου επισκέφτηκα τοπικά σχολεία στα οποία με τη βοήθεια και το συντονισμό της επόπτριάς μου και των άλλων εθελοντών συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Europalien», στο οποίο παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους μαθητές συζητούσαμε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως Human trafficking, ισότητα φύλων και βία. Επίσης διοργανώναμε για τον πληθυσμό της πόλης βραδιές κινηματογράφου και συζητήσεων και δημιουργήσαμε ένα online κατάστημα ρούχων για την ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού.

Το άλλο μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της εμπειρίας αυτής είναι φυσικά η γνωριμία με άλλους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ηλικίες, εμπειρίες, γλώσσες. Οι συγκάτοικοι μου, οι συνάδερφοι μου και οι φίλοι που γνώρισα όλους αυτούς τους μήνες, όλοι με βοήθησαν να ξεπεράσω δυσκολίες, να περάσω πολύ όμορφα και να εξελιχθώ. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορες πόλεις της Πορτογαλίας, να ανακαλύψω τις ομορφιές της και να μάθω σε ένα καλό επίπεδο τη γλώσσα.

Η εμπειρία αυτή φυσικά δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Είχε δύσκολες στιγμές, με πρώτη από όλες την παγκόσμια πανδημία που σταμάτησε τη ροή όλων των δραστηριοτήτων και ανέτρεψε τη ζωή μας. Είχε μια δύσκολη καραντίνα μακριά από την οικογένεια μου και με ανθρώπους που δεν γνώριζα πολύ καλά. Είχε συγκρούσεις με συναδέρφους και φίλους. Είχε στιγμές μοναξιάς, απογοήτευσης και μη πραγματοποίησης των προσδοκιών μου. Και όλα αυτά δε τα λέω για να αποθαρρύνω αλλά για να τονίσω ακριβώς ότι αυτή η εμπειρία περιλαμβάνει τα πάντα μέσα, όπως η ίδια η ζωή και είναι για όσους είναι έτοιμοι να τη ζήσουν. Επίσης, αυτό που με βοήθησε να ξεπεράσω όποια τυχόν δυσκολία βρέθηκε μπροστά μου, ήταν να θυμάμαι τους λόγους που επέλεξα αυτή την εμπειρία, να βρίσκω τα δικά μου εσωτερικά κίνητρα και να μιλάω ειλικρινά με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Το να συμμετέχεις σε ένα πρόγραμμα European Solidarity Corps είναι μια μοναδική εμπειρία και ποτέ δεν είναι αργά για να τη ζήσεις. Ευχαριστώ πολύ τη Σοφία και τον Άρη από την U.S.B που με βοήθησαν και ήταν δίπλα μου με το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξη τους όποτε τη χρειάστηκα.

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr