Μία συγκρότηση στρατηγικών για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους

Μία συγκρότηση στρατηγικών για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους

Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε τόπο ένα διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης στα πλαίσια του προγράμματος RAISE (Raise Awareness for Inclusive Societies Expression), μεταξύ μελών από 6 συνεργαζόμενους φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, το οποίο διήρκησε για 5 ημέρες. Σκοπός του ήταν να δημιουργηθεί μια συλλογή από μεθόδους και δραστηριότητες, που θα εξοπλίσει τα άτομα που εργάζονται με την νεολαία με εργαλεία κατά της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων, καθώς και υπέρ του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ειρήνης και της αποδοχής του διαφορετικού. Για να συμβεί αυτό, μέλη του κάθε φορέα δημιούργησαν αλλά και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποια γίναν μέσω της μεθόδου της μη-τυπικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το όλο πρόγραμμα περιελάμβανε δραστηριότητες όπως συζητήσεις, παιχνίδια, προσομοιώσεις και εναλλαγές ρόλων πάνω σε θέματα που αφορούν τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, την προκατάληψη και τις αντιδράσεις σε αυτά.

  Δεδομένου του ότι οι δραστηριότητες αυτές προορίζονταν για εφαρμογή από εργαζόμενους με την νεολαία με την αντίστοιχη ομάδα στόχου τους, έπρεπε να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν από τα μέλη των φορέων, ώστε να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και για να εξεταστούν ιδέες, που δίνουν νέες προοπτικές ή παρουσιάζουν ενδεχόμενα όπου κάτι μπορεί να πάει λάθος. Έτσι, λοιπόν, στο τέλος της κάθε δραστηριότητας υπήρχε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση γύρω από το τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά και για το αν πρόκειται πραγματικά για μία πρακτική άξια μετάδοσης. Επίσης, σημαντικό κομμάτι ήταν εκείνο του αναστοχασμού, που επέτρεπε στους συμμετέχοντες να αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους, και παράλληλα να εντοπίσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα.

 Συνολικά, ήταν μία εκπαιδευτική εμπειρία μέσω της οποιας μπορούσε κανείς να αποκτήσει επίγνωση των συμπεριφορών του, να διευρύνει την γνώση του όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα και τα διαφορετικά επίπεδα των διακρίσεων, καθώς και να αποκομίσει τεχνικές που προωθούν την κατανόηση και την αποδοχή του διαφορετικού. Εκείνο, όμως, που έκανε αυτό το πρόγραμμα ξεχωριστό, ήταν το γνήσιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να συμβάλλουν σε ένα κοινό καλοπροέραιτο σκοπό, πράγμα που δίνει έμπνευση και ελπίδα για το μέλλον.

Ένα άρθρο από τον Ζάχο Πιάζα

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr