
Την περίοδο 22 έως 30 Οκτωβρίου είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο και να συμμετέχω στο πρόγραμμα “A new black. Sustainability as a new living paradigm”. Το θέμα του προγράμματος αυτού ήταν η περιβαλλοντική συνείδηση και η ενσωμάτωση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στην καθημερινή ζωή. Το ενδιαφέρον που έχω για αυτό ήταν και ο αρχικός λόγος που με έκανε να δηλώσω συμμετοχή με το που είδα τις αιτήσεις.
Η απόφαση μου να συμμετέχω ήταν η καλύτερη που έκανα αυτή τη περίοδο, καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι απλά ένα ταξίδι σε μία ξένη χώρα ή μια γνωριμία με άτομα από άλλες χώρες. Είναι μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που σε φέρνει τόσο κοντά με άλλους λαούς (μένεις μαζί τους) σε αντίθεση με τον τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα αναλύεις ένα θέμα που σε ενδιαφέρει, στην προκειμένη το περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα που συμμετείχα μέναμε σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό τον Πεδουλά, όπου κάναμε κυρίως συζητήσεις πάνω σε πολλές βασικές πτυχές της αειφορίας και της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη πόλη της Λεμεσού, αλλά και να συμμετέχουμε σε εθελοντική εργασία (συλλογή απορριμάτων στο χωριό και στη γύρω φύση). Τέλος, γνώρισα υπέροχες προσωπικότητες από το εξωτερικό που θεωρώ είναι και το μεγαλύτερο όφελος ενός προγράμματος youth exchange.
Ευχαριστώ τον οργανισμό United Societies of Balkans που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω, αλλά και τον οργανισμό της Κύπρου YEU Cyprus για την οργάνωση. Τα λέμε σε επόμενο πρόγραμμα!
Θοδωρής

