'Ο ακτιβισμός είναι το ενοίκιο που πληρώνω για την διαμονή μου στην Γη!'

'Ο ακτιβισμός είναι το ενοίκιο που πληρώνω για την διαμονή μου στην Γη!'

Σύμφωνα με την Wikipedia, ο ακτιβισμός ως έννοια ανήκει γενικά στη ρεαλιστική σκέψη και στον εθελοντισμό. Με τον όρο αυτό δηλώνεται χαρακτηριστικά όχι τόσο η θεωρητική αντίληψη του ανθρώπου περί του κόσμου γύρω του, όσο η θέλησή του να τον διαμορφώσει ανάλογα με τις επιθυμίες του «επί τω βέλτιστω», με την ανάλογη δράση του.

Ο ακτιβισμός στην Ελλάδα δεν αποτελεί νεοεισαχθείσα έννοια. Από τις αρχές του 1970 πολλοί έλληνες ιδιαίτερα ταξιδεύοντας στο εξωτερικό εμπνευστήκαν και ακολούθησαν τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα είδη υπαρχόντων ακτιβιστών. Κύριο μέλημα των ακτιβιστών στην Ελλάδα είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας προς όλους. Κυρίως ασχολούνται με τα προβλήματα των γυναικών και των ζώων ενώ οι ακτιβιστικές οργανώσεις πλέον ασχολούνται και με τα προβλήματα των μεταναστών.

Μερικές από τις γνωστότερες ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διεθνές και κατ' επέκταση σε τοπικό επίπεδο είναι η Διεθνής Αμνηστία, η Action Aid Greece, η WWF Greece και η Greenpeace Greece. Πέραν των διεθνών οργανώσεων υπάρχουν και ελληνικές οργανώσεις που είναι πολύ ενεργές στον τομέα του ακτιβισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα την 269 Life Greece, την πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη Αλλιώς, την κοινωνική κουζίνα Ο άλλος άνθρωπος, το ελληνικό περιοδικό του δρόμου Sxedia αλλά και ακτιβιστές μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ακτιβιστική δράση των νέων ανθρώπων οι οποίοι θέλοντας να αλλάξουν τα όσα δεν τους αρέσουν στην κοινωνία γύρω τους αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Αυτό μπορούν να το κάνουν τόσο μέσα στα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα όσο και με την ένταξή τους σε κάποια αντίστοιχη οργάνωση ή αναλαμβάνοντας οι ίδιοι ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο Αβραάμ Βροχίδης 29 ετών, η Ειρήνη Πάλμου 24 ετών και η Κατερίνα Μάντουκα επίσης 24 ετών είναι τρεις έλληνες ακτιβιστές μέλη της ομάδας FatUnicorns που ασχολείται με τον χοντρακτιβισμό και στοχεύει στην απενοχοποίηση και την ενδυνάμωση των παχουλών ατόμων. Επίσης ιδιαίτερα γνωστή ελληνίδα ακτιβίστρια είναι η Κρίστεν Λεωτσάκου 28 ετών η οποία ασχολείται με τον veganισμό και την προώθηση του zero waste living. Η ίδια στην προσπάθειά της να αφυπνίσει και άλλους νέους της ηλικίας της συμμετείχε και σε ένα τηλεοπτικό σόου με  μεγάλη επιτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία μας και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του καθενός. ας μην ξεχνάμε πως όπως είπε και η διάσημη συγγραφέας Alice Walker '' Ο ακτιβισμός είναι το ενοίκιο που πληρώνω για την διαμονή μου στην Γη''.

------------------------------

This article has been written by Olga Katsilidou for the project  'Trade Unions and their Youth Sections – new impetus for youth participation', which is co-funded by European Youth Foundation of Council of Europe. The EYF and CoE support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr