Μια αναδρομή στο έργο Digitalise it!

Μια αναδρομή στο έργο Digitalise it!

Το “Digitalise it” αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του Erasmus+ Βασική δράση 2 προερχόμενο από πρωτοβουλία του Γαλλικού οργανισμού Youth Express Network (Y-E-N) και την συνέχεια ενός προηγουμένου σχεδίου κατάρτισης με κύρια θεματική τα διαδραστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην μη τυπική μάθηση και την αφήγηση(storytelling). Οι δράσεις και οι δραστηριότητες του προγράμματος άρχισαν το 2018, με την συνεργασία 5 φορέων της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά: United Societies of Balkans(Greece), Yoropia(Spain), The Exchangeables (the Netherlands), Affabulazione(Italy), Active Bulgaria Society(Bulgaria).

Ο κύριος στόχος του σχεδίου ήταν, γενικότερα, η συνεργασία των ανωτέρω οργανισμών, η δημιουργία κοινών στρατηγικών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών ,με αποτέλεσμα την χρήση διαδραστικών μέσων και της μεθόδου του storytelling στις δραστηριότητες που αφορούν την νεολαία, το λεγόμενο youth work. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών , ενισχύεται η προσωπικότητα των νέων  οι οποίοι αναπτύσσουν περισσότερα κίνητρα έτσι ώστε να αποκτήσουν το θάρρος να μοιράζονται τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους με δημιουργικό τρόπο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Επιπλέον, τα άτομα που εργάζονται με νέους στην καθημερινότητα τους, ανέπτυξαν ικανότητες και εξασκήθηκαν στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούν  τις διαδραστικές αυτές μεθόδους και τα χρήσιμα εργαλεία της αφήγησης, κατά την ενασχόληση τους με την νεολαία. Ακόμη, έτσι επιτυγχάνεται και η προσωπική αλλά και η επαγγελματική ανάπτυξη και βελτίωση των ατόμων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες και ικανότητες σε σχέση με κάποιους άλλους, για διάφορους λόγους.

Το πρόγραμμα, μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2018 που έλαβε χώρα η έναρξη του, προέβλεψε 2 Σχέδια Κατάρτισης, μία συνάντηση των ατόμων που εργάζονται με τους νέους, μία που περιλάμβανε και άτομα με λιγότερες ευκαιρίες στην μάθηση, και 2 study visits που φιλοξενήθηκαν από τον Ολλανδικό και τον Ισπανικό φορέα.

Το πρώτο Σχέδιο Κατάρτισης διαδραματίστηκε στην πόλη Ostia της Ιταλίας, τον Απρίλιο του 2018 και φιλοξενήθηκε από τον φορέα Affabulazione. Αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας συμπεριέλαβε 12 ανθρώπους που εργάζονται με την νεολαία και εμπεριείχε δραστηριότητες οι οποίες θα κατάρτιζαν αυτούς τους εκπαιδευτές νέων με μεθόδους διαδραστικές πάνω στην αφήγηση, έτσι ώστε να ενισχύσουν τους νέους με πρακτικές της ελεύθερης έκφρασης και να συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη, μέσω διαφόρων δημιουργικών τρόπων.

Μετά από αυτήν την όμορφη εμπειρία στην Ιταλία, τον Μάιο του ίδιου έτους ακολούθησε μία δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη από τον Δημήτρη, πάνω στις ίδιες θεματικές και με τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές, όπως προβλέπει η αρχική φιλοσοφία του προγράμματος. Αφού λοιπόν, κατά την διάρκεια του προηγούμενου σχεδίου στην Ιταλία, έμαθε πράγματα πάνω στην θεματική και ανέπτυξε τις δεξιότητες του πάνω στο storytelling και στο digital tool method, ήταν σε θέση να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις πρακτικές του και σε τοπικό επίπεδο πλέον, στην Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε, λοιπόν, δράσεις οι οποίες αφορούσαν την δημιουργία ιστοριών μέσω εικόνων και οπτικο-ακουσττικών μεθόδων, που αποτελούν χρήσιμα διαδραστικά εργαλεία της μη τυπικής μάθησης.

Ακολούθως, το δεύτερο Σχέδιο Κατάρτισης υλοποιήθηκε στο Στρασβούργο, τον Ιούλιο του 2018, και φιλοξενήθηκε από τον φορέα Youth Express Network (Y-E-N).Αυτή τη φορά συμμετείχαν 12 άτομα με λιγότερες ευκαιρίες και τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητες τους πάνω στην έκφραση ιστοριών και προσωπικών εμπειριών από την ζωή τους, δημιουργώντας τα δικά τους βίντεο και εικόνες, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή ο διαδραστικός τρόπος αφήγησης των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Έτσι, ανακάλυψαν τις πτυχές και τις ικανότητες που ήδη είχαν ως άνθρωποι, αλλά έμαθαν και πολλά νέα πράγματα.

Ας περάσουμε τώρα στο 2019, όπου συνέβησαν 2 study visits στο Ρότερνταμ και στο Οβιέδο. Συνολικά και οι 2 επισκέψεις διήρκησαν 3 μέρες, παρέχοντας την ευκαιρία σε κάθε φορέα να ανταλλάξει ιδέες και πρακτικές πάνω στον θεματικό πυρήνα του σχεδίου. Οι οργανισμοί ήταν σε θέση να παρουσιάσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες αλλά και να λάβουν χρήσιμα εργαλεία τα οποία θα εφαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει η κάθε κοινωνία.

Από την άλλη μεριά, ιδιαίτερα σημαντικό παρουσιάζεται το γεγονός πως οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν ενδυναμωθεί και έχουν αναπτυχθεί με ικανότητες έτσι ώστε να εκφράζουν τα προβλήματα και τα συναισθήματα τους μέσω του storytelling σε συνδυασμό με τα digital tools.Τόσο τα άτομα που ασχολούνται και εκπαιδεύουν τους νέους όσο και οι ίδιοι οι νέοι με την ενεργό συμμετοχή τους και το ισχυρό ενδιαφέρον τους για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, ωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και στους κοντινούς τους ανθρώπους.

Τα βίντεο που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος μπορούν να βρεθούν εδώ -> http://youthexpressnetwork.org/digitalise-it-video-results/?fbclid=IwAR1msZwZPu8mU7hNymMfTxGcrmEVyGdv-65Y7_Fxehe_lz-MQct5ufvdei4

 

------------------------------------

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τους Daniela Faccioli και Βασίλης Τσαλό για το έργο Digitalise it!

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ μέσω της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας για το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία και την υποστήριξη του Région Grand Est (France). Οι υποστηρικτές και χρηματοδότες, δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου. Η ευθύνη βαραίνει μόνο τον συγγραφέα και το διαχειριστή της ιστοσελίδας.

Share: 

Would you like to learn USB's news first? Fill your email and follow us on social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr