Participant Compass

Participant Compass

Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς ονομάζουμε «προγράμματα κινητικότητας νεολαίες» και πώς ακριβώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων, η προετοιμασία τους, οι ευθύνες και υποχρεώσεις τους.

Ακολουθεί ένας οδηγός, που θα λύσει όλες σου τις απορίες! Στόχος του, είναι να σε βοηθήσει να μην αποπροσανατολιστείς στον κυκεώνα των άχρηστων πληροφοριών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Με λίγα λόγια να καταλάβεις ακριβώς πώς έχει η φάση που λέγεται “προγράμματα κινητικότητας”.  

Φυσικά, τα όσα αναφέρονται είναι ορισμένα από τα οποία θα ακούσεις σε περίπτωση επιλογής σου σε κάποιο πρόγραμμα. Υλοποιούμε συναντήσεις ενημέρωσης γενικά για τα προγράμματα (Info Day) όπως και συναντήσεις προετοιμασίας για όσα άτομα έχουν επιλεχθεί για να πάρουν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα. Εκεί λέμε ακόμα περισσότερα και λύνουμε και διάφορες απορίες.

Κρατιέσαι;

Ξεκινάμε!

  • Τι είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα κινητικότητας νεολαίας.

Τα προγράμματα κινητικότητας νεολαίας υπάρχουν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Και όμως ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή της ιστορίας καθώς ήταν το τέλος του τοίχους που χώριζε τους λαούς της Ευρώπης και η αρχή της δημιουργίας της Ευρώπης όπως την ξέρουμε έως σήμερα. Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου νέα άτομα από την ανατολική Ευρώπη να μπορούν να ταξιδέψουν και να διαμείνουν σε περιοχές της δυτικής Ευρώπης και το αντίστροφο. Μέσω της επαφής των δύο κομματιών της Γηραιάς Ηπείρου έγινε εφικτό να σπάσουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις τους, να έρθουν πιο κοντά, να ανταλλάξουν πολιτιστικά στοιχεία και τέλος να δημιουργήσουν σιγά σιγά μια νέα κοσμοθεωρία και να χτίσουν τις βάσεις της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Στην συνέχεια, από το 2000 έως το 2007 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Νεολαία». Το πρόγραμμα αυτό ήταν η συνέχεια της φιλοσοφίας του προηγούμενου προγράμματος, απλώς πλέον άρχισε να εντάσσεται σε αυτό και η μη τυπική μάθηση και η εκπαίδευση μέσω αυτής. Εμφανίστηκαν νέες ορολογίες και νέες μικρότερες δράσεις, όπως οι ανταλλαγές νέων (youth exchanges), τα σχέδια κατάρτισης (training courses), τα σεμινάρια, οι πρωτοβουλίες νέων και η ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία (European Voluntary Service).

Όταν λέμε μη τυπική μάθηση χονδρικά αναφερόμαστε σε βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης όπως παιχνίδια ρόλων, προσομοίωση, θέατρο και τέχνες, συζητήσεις, αντιπαράθεση απόψεων κλπ, μέθοδοι δηλαδή που τοποθετούν τον εκπαιδευόμενο στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και μέσω αλληλεπίδρασης με τους άλλους συμμετέχοντες και με την βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή ή εμψυχωτή καταλήγει να υιοθετήσει νέες στάσεις και συμπεριφορές, να αποκομίσει νέες δεξιότητες και γνώσεις.

Μετά το 2007, το πρόγραμμα συνέχισε πλέον με την ονομασία «Νέα Γενιά σε Δράση» και συνέχισε να έχει τις ίδιες δράσεις με το προηγούμενο και πιο ενισχυμένες μιας και φάνηκε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που είχε η νεολαία της Ευρώπης και σε πόσο θετικό βαθμό βοήθησε στην διάχυση των αξιών και αρχών της ευρωπαϊκή οικογένειας.

Μετά το 2014 και έως και το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να “ενοποιήσει” όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε αυτά αφορούν νέους ή νέες, ενήλικες, φοιτητές ή φοιτήτριες, σε ένα μεγάλο πρόγραμμα και το ονόμασε…. Erasmus+! Οι δράσεις νεολαίας λίγο πιο μικρές, με άλλο όνομα και λίγο διαφορετικό χαρακτήρα κατάφεραν μετά από πίεση να παραμείνουν στο πρόγραμμα!

Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον… κανείς δεν ξέρει! Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, ακόμα πιο πολλά γράφονται, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο είναι πως πλέον μέσω τον προγραμμάτων αυτών δημιουργήθηκε ένας νέος πολιτισμός, μια νέα κουλτούρα, δημιουργήθηκε μια νέα Ευρώπη.

  • Είδη προγραμμάτων

Υπάρχουν πολλά ήδη προγραμμάτων νεολαίας και όχι μόνο μέσω του Erasmus+, αλλά και μέσω άλλων φορέων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και όπως πολλά ιδρύματα και διεθνείς φορείς. Αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα Erasmus+.

Τα προγράμματα όλα αφορούν σε διάφορες θεματικές, κυρίως κοινωνικής φύσης όπως ανθρώπινα δικαιώματα, διαπολιτισμικός διάλογος, ενδυνάμωση νέων, μειονότητες, μετανάστες κλπ. Υπάρχουν επίσης πολλά προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στα κοινωνικά δίκτυα, στην οικολογία και οικονομία και γενικά σε ό,τι ενδιαφέρει την νεολαία.

  • Ανταλλαγές νέων (youth exchanges). Δεν είναι ότι θα πας κάπου και μετά θα έρθει κάποιος εδώ, αυτό ήταν στο παρελθόν και απλά τιμής ένεκεν έχει μείνει ο τίτλος. Αφορά κυρίως μικρότερες ηλικίες και άτομα που δεν έχουν εμπειρία στα προγράμματα νεολαίας ή δεν ασχολούνται ακόμα με τον τομέα νεολαίας. Στα προγράμματα αυτά υπάρχει πάντα ένα άτομο το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα άτομα ίσως και πολύ πιο μεγαλύτερο και το οποίο είναι ο αρχηγός της ομάδας και έχει κάποιες ευθύνες περισσότερες από τα άλλα μέλη της ομάδας και σπανίως πλέον, αλλά μπορεί να πρέπει να πάει και σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση του προγράμματος (Advance Planning Visit). Στις ανταλλαγές τα μέλη της κάθε ομάδας είναι πάνω από 4 και γενικά το σύνολο των συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερο αυτό των άλλων προγραμμάτων κινητικότητας. Τα χρήματα μετακίνησης είναι σχεδόν τα ίδια με τα άλλα προγράμματα, όμως επειδή τα χρήματα που έχει ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι λιγότερα για την διαμονή/διατροφή και λοιπά έξοδα, τα προγράμματα αυτά χρειάζονται αρκετά καλή διαχείριση από τον φορέα αυτόν και από τους συμμετέχοντες λίγο υπομονή…μιας και συνήθως τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται σε hostel κατασκηνώσεις, φθηνά ξενοδοχεία, κοιτώνες πανεπιστημίων ως και γυμναστήρια σχολείων. Σαν πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει μια πιο ελαφριά δομή και συνήθως υλοποιείται από τις ομάδες που αποτελούν τους συμμετέχοντες είτε από τους διοργανωτές μαζί με τοπικούς εθελοντές/διευκολυντές. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τα παράλληλα των προγραμμάτων κινητικότητας, είναι μια εξαιρετική εμπειρία και μπορείς να δεις εδώ ένα βιντεάκι μας από την ανταλλαγή νέων DIVA το οποίο αφορούσε στα lgbtqi+ δικαιώματα στην Θεσσαλονίκη το 2017
  • Σχέδια Κατάρτισης (training courses). Τα προγράμματα αυτά απευθύνται σε άτομα που ασχολούνται με τον τομέα της νεολαίας. Οι Σύμβουλοι Νεολαίας ή αλλιώς Youth Workers, δεν είναι κάτι αναγνωρισμένο επίσημα από το ελληνικό κράτος όπως είναι από άλλα κράτη της Ευρώπης. Τα άτομα αυτά εργάζονται με νέους και νέες υλοποιώντας κοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως επίσης παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ζωή των νέων. Στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά άτομα που ασχολούνται με αυτό αλλά έχουν διαφορετικούς τίτλους και επαγγέλματα ενώ θα μπορούσαν να έχουν και τον τίτλο του Youth Worker. Στην περίπτωση της συμμετοχής σας σε τέτοια είδη προγραμμάτων, προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που είναι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τομέα νεολαίας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ή άτομα τα οποία ασχολούνται με δράσεις νεολαίας ή θα ήθελαν να ασχοληθούν. Σκοπός είναι να καταρτιστούν σε νέες μεθόδους εκπαίδευσης πάνω σε κάποιο τομέα και γυρνώντας στη βάση τους να βάλουν σε εφαρμογή αυτές τις μεθόδους ή να υλοποιήσουν κάποια δράση. Στα σχέδια κατάρτισης, μιας και έχουν πιο στοχευμένο κοινό, συμμετέχουν συνήθως 2 άτομα από κάθε χώρα εταίρο, ηλικίας και μεγαλύτερης των 30 ετών. Το σύνολο των συμμετεχόντων είναι μικρότερο των ανταλλαγών, ενώ τις δραστηριότητες του προγράμματος, οι οποίες είναι στοχευμένες και πιο απαιτητικές, τις υλοποιούν έμπειροι εκπαιδευτές. Η διαμονή και διατροφή είναι καλύτερη αυτής των ανταλλαγών. Η συχνότητα των προγραμμάτων αυτών είναι μικρότερη από το παρελθόν και γι’ αυτό να κάνετε σωστά την επιλογή σας.
  • Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service). Η πιο πετυχημένη δράση των προγραμμάτων Νεολαίας, η οποία όχι απλώς έμεινε αλώβητη, αλλά έχει ενισχυθεί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Ένα νέο άτομο μπορεί να πάει από 2 εβδομάδες έως ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και όχι μόνο..και το πρόγραμμα καλύπτει την μετακίνηση, την διαμονή του, την διατροφή του, την ασφάλεια του, την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και ένα χρηματικό ποσό για «χαρτζιλίκι». Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να είσαι 17 – 30 ετών (αν δεν έχεις κλείσει τα 30 μπορείς να πάς! Αν αύριο γίνεσαι 31 και σήμερα πατάς το πόδι σου στην άλλη χώρα είσαι εντάξει). Εσύ διαλέγεις το πρόγραμμα που θέλεις να συμμετάσχεις σύμφωνα με διάφορα προσωπικά κριτήρια όπως το αντικείμενο, την χώρα, τη διάρκεια του προγράμματος. Επειδή όμως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρειάζεται πολλή συζήτηση το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι είναι μια εξαιρετική εμπειρία που μπορεί κάποιος να τη ζήσει μια φορά στην ζωή του. Να το τολμήσεις!
  • Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corp)

Για το πρόγραμμα του EVS και του European Solidarity Corp, δες ΕΔΩ, αλλά καλύτερο όλων είναι να τα πούμε από κοντά όταν το αποφασίσεις! Για τα άλλα προγράμματα κινητικότητας εκτός του Erasmus+ θα ενημερώνουμε ξεχωριστά στα συγκεκριμένα καλέσματα.

Τώρα δες τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πάρεις μέρος σε κάποια ανταλλαγή ή σχέδιο κατάρτισης.

ΒΗΜΑ 1ο

Πώς επιλέγω σε ποιο πρόγραμμα να κάνω την αίτηση μου;

Το ξέρω ότι θέλεις πολύ να πας σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιταλία, αλλά έχε κατά νου ότι αν επιλεχθείς να συμμετέχεις σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας, απαιτείται πρωτίστως να συμμετέχεις ενεργά σε αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σου και δευτερευόντως θα έχεις την ευκαιρία να δεις το μέρος και να κάνεις τον τουρίστα. Άρα προτεραιότητα καλό θα ήταν να δίνεις σε προγράμματα, των οποίων όντως σε ενδιαφέρει το αντικείμενο και η θεματική και εκεί να κάνεις αίτηση. Έτσι συνδυάζεις βουνό με θάλασσα, και πίστεψε με γίνεται αυτά να συνδυαστούν! Οι «τουρίστες των σεμιναρίων» που στέλνουν συνεχώς αιτήσεις σε προγράμματα και όπου επιλεχθούν αποτελούν μία γνωστή και όχι αγαπημένη κατηγορία ανθρώπων… Εύκολα τους εντοπίζεις και οι αιτήσεις τους συνήθως απορρίπτονται.

http://www.usbngo.gr/sites/default/files/keimeno.jpg

 

SOS: Είσαι σε φάση που βρήκες το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα και τσουρουφλίζεσαι να πας… ωραία! Τσέκαρε ημερομηνίες και βεβαιώσου ότι είσαι διαθέσιμος τις ημέρες του προγράμματος και ίσως μία-δύο μέρες πριν ή μετά (γιατί είπαμε και πιο πάνω το ξέρω και το ξέρεις ότι θες να κάνεις και λίγο τον τουρίστα και αυτό είναι κατανοητό!) – Τα εισιτήρια σου, καλύπτονται κανονικά από το πρόγραμμα και είναι εντάξει να μείνεις 1-2 μέρες παραπάνω, αλλά μην το κάνεις και αρμένικη βίζιτα, γιατί για περισσότερες μέρες θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να καλύψεις τα εισιτήρια μόνος σου (τη διαδικασία θα τη δεις παρακάτω αναλυτικά για το πώς, μέχρι τι ποσό και πότε καλύπτονται τα εισιτήρια, μην είσαι ανυπόμονος..!). Ευρωπαϊκή οδηγία! Τι να κάνουμε!  

Μην μπεις στη διαδικασία να στείλεις μια αίτηση χωρίς να δεις αν είσαι διαθέσιμος τις μέρες του προγράμματος. Αν στη συνέχεια επιλεχθείς, μην ακυρώσεις, εκτός και αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος!!! Οι αιτήσεις συνήθως είναι πολλές… Στερείς τη θέση από ένα άλλο παιδί., φέρσου υπεύθυνα! Με μία ακύρωση άνευ λόγου και αιτίας- το γνωστό σε όλους μας πιστόλι- φαίνεσαι αναξιόπιστος στο φορέα και θεωρείσαι αναξιόπιστος για τις επόμενες αιτήσεις σου.

ΒΗΜΑ 2ο

Πώς συμπληρώνω την αίτηση μου;

Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει ένα info pack. Διάβασε το! Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάτι παραπάνω για το πρόγραμμα από ό,τι ο τίτλος. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!  Θέλεις να πας σε ένα διεθνές πρόγραμμα με γλώσσα εργασίας τα αγγλικά, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχία αγγλικών, αλλά πρέπει για την προσωπική σου ασφάλεια πρώτα απ’ όλα, να μπορείς να επικοινωνήσεις στα αγγλικά. Αν το έχεις αυτό, κάνε την αίτηση στα αγγλικά, δεν είναι δύσκολο.

Πολλοί ρωτάνε σε σχέση με τη συμπλήρωση των πεδίων της αίτησης, «πόσο να γράψω;», «μία παράγραφος είναι καλά, να το αφήσω;». Παιδιά θα σας πω κάτι εμπιστευτικά… Το μέγεθος δεν μετράει!! Γράψε  το αυθεντικό σου κίνητρο, δεν έχει σημασία μία ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, ούτε γράφεις έκθεση ιδεών. Απάντησε συγκεκριμένα και με ειλικρίνεια.           

 ΒΗΜΑ 3ο

Επιλογή συμμετεχόντων.

Ψέματα δεν θα σου πω, πολλά παίζουν ρόλο εδώ. Εξαρτάται πάντα ανάλογα με το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόγραμμα για σένα εκεί έξω για το οποίο είσαι ο ιδανικός υποψήφιος, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να το βρεις. Το πιο σημαντικό είναι το κίνητρο σου, γιατί θέλεις εσύ να συμμετέχεις σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι σε άλλο.

Είτε έχεις επιλεγεί είτε όχι, θα σε ενημερώσουμε με e-mail αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών. Μην αγχώνεσαι, η αγωνία σου θα τελειώσει γρήγορα! Και να μην έχεις επιλεγεί πάλι θα ενημερωθείς. Αν είσαι τώρα από αυτούς που έχουν επιλεγεί, τώρα αρχίζουν τα όμορφα για σένα..Και τηλέφωνο θα σε πάρουμε και συνάντηση θα κάνουμε και με τους άλλους συμμετέχοντες από την Ελλάδα θα έρθεις σε επαφή και γενικά όλα καλά.

Όσον αφορά στην επιλογή, τα κριτήρια είναι φύλο, ηλικία, ο τόπος διαμονής και οι απαντήσεις σου στην αίτηση. Σχετικά με το φύλο, δεν υπάρχει στάνταρ προτίμηση, συνήθως όμως στα προγράμματα δίνεται σημασία να υπάρχει ισορροπία. Σχετικά με τον τόπο καταγωγής, δίνεται προτεραιότητα σε νέους από απομακρυσμένες περιοχές με λιγότερες ευκαιρίες αλλά και σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες… Αλλά αυτά παίζουν ανάλογα με το πρόγραμμα να το ξέρεις.

 ΒΗΜΑ 4ο

Κόστος συμμετοχής

Τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους. Υπάρχει κόστος συμμετοχής 30-50 ευρώ ανάλογα το πρόγραμμα, για τον φορέα αποστολής και τις λειτουργικές του ανάγκες. Μόνο με την αποπληρωμή αυτού του ποσού (διατραπεζικά), επιβεβαιώνεις τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και εξασφαλίζεις τη θέση σου σε αυτό. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επικοινώνησε το συντομότερο με το φορέα και ενημέρωσε ώστε να πάρεις μία παράταση για την οικονομική σου συμμετοχή (η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται μετά το πρόγραμμα). Ενδεχομένως, να υπάρχει και κάποιο ποσό συμμετοχής για το φορέα υποδοχής, σε κάθε πρόγραμμα αυτό διευκρινίζεται εκ των προτέρων. Δεν θα πληρώσεις ποτέ και τίποτα χωρίς να πάρεις απόδειξη!

Εάν ακυρώσεις, εφόσον η απόδειξη έχει κοπεί, τα λεφτά της συμμετοχής σου δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω.  Η απόδειξη κόβεται με την κατάθεση των χρημάτων στην τράπεζα.

 ΒΗΜΑ 5ο

Μεταφορά

Τα εισιτήρια σου τα βρίσκεις εσύ. Μπορείς να μας ρωτήσεις κάποια πληροφορία ή να έρθεις σε επαφή με τους άλλους συμμετέχοντες και να κλείσετε μαζί, αλλά μην περιμένεις να γίνεις δεκτός και να έρθεις να παραλάβεις εισιτήρια. Συνεργάζεσαι με φορέα νεολαίας, όχι με ταξιδιωτικό γραφείο. Επιπλέον, το να φροντίσεις για τα εισιτήρια σου, είναι μία διαδικασία που αν την έχεις ξανακάνει ξέρεις ότι δεν είναι τόσο δύσκολη, αν δεν την έχεις ξανακάνει είναι θέμα προσωπικής ανάπτυξης να μάθεις να την κάνεις.

Το κόστος των εισιτηρίων καλύπτεται μέχρι ένα ορισμένο ποσό, ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση της χώρας διαμονής από τη χώρα που θα γίνει το πρόγραμμα. Εάν το υπερβείς, τα επιπλέον χρήματα θα επιβαρύνουν εσένα. Φιλική συμβουλή είναι να κλείσεις εισιτήρια νωρίς, η καλύτερη στιγμή είναι μόλις ο φορέας σε ενημερώσει ότι γίνεσαι δεκτός στο πρόγραμμα.

Για ό,τι χρησιμοποιήσεις στη μεταφορά σου, από και προς το πρόγραμμα, πάρε απόδειξη. Θες να πας με αεροπλάνα και βαπόρια, θες να πας με το παλιό καλό λεωφορείο, είσαι εναλλακτικός και θες να πάρεις γαϊδούρι...; Βρες την πιο συμφέρουσα λύση και πάρε απόδειξη. Αυτές τις αποδείξεις τις κρατάς και αφού γυρίσεις, τις στέλνεις ταχυδρομικώς στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος και μετά παίρνεις πίσω τα χρήματα σου. Μην τις χάσεις λοιπόν!

 ΒΗΜΑ 6ο

Πρόγραμμα

Έχεις δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς το πρόγραμμα ως συμμετέχων και συμμετέχουσα. Με αυτά θα ασχοληθείς αναλυτικότερα αν επιλεγείς για το πρόγραμμα. Αν δε βαριέσαι βέβαια, δες τα και από τώρα εδώ

 BΗΜΑ 7ο

YouthPass

Είναι από τα πολύ σημαντικά, να γνωρίζεις ότι πέρα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα πάρεις με τη συμμετοχή σου σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας, θα πάρεις και αυτό το έγγραφο. Στο YouthPass, εσύ ο ίδιος θα αξιολογήσεις τι κέρδισες από το πρόγραμμα με βάση τις 8 δεξιότητες κλειδιά που έχει θεσπίσει ως κριτήρια αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μη φοβάσαι και δώσε βάση στο επισυναπτόμενο για να πάρεις πιο πολλές πληροφορίες. Να ζητάς από τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα να σου δώσει την είσοδο στην πλατφόρμα του Youthpass. Αν απλά πάρεις την πρώτη σελίδα που λέει ότι πήρες μέρος στο πρόγραμμα δεν έχει καμία αξία χωρίς να έχεις και τις επόμενες που ουσιαστικά είσαι εσύ αυτός/η που θα πρέπει να τις συμπληρώσεις.

 BHMA 8ο  

Μετά το πρόγραμμα

Θα λάβεις e-mail για την αξιολόγηση του προγράμματος. Συμπλήρωσε το με τα καλά και με τα άσχημα, χωρίς ντροπή.

Γύρισες με μία ευχάριστη κούραση αν όλα πήγαν καλά. Από δω και πέρα μας ξέρεις και σε ξέρουμε, οπότε αν θες πάρε ένα τηλέφωνο να μας πεις τις εντυπώσεις σου. Αν δε βαριέσαι, έλα να τα πούμε και από κοντά στα γραφεία της USB (Δελμούζου 8, Κέντρο, Θεσσαλονίκη). Μας ενδιαφέρει η γνώμη σου και όχι μόνο, σε θέλουμε να βάλεις σε εφαρμογή όσα έμαθες και περιμένουμε να προτείνεις δράσεις και να σε δούμε να δραστηριοποιείσαι στην πόλη.

Τέλος, ένα πρωτότυπο αρθράκι και 2-3 φωτογραφίες από τη συμμετοχή σου, μας τα στέλνεις και τα δημοσιεύουμε για να μάθουν και άλλοι από την εμπειρία σου και να ψηθούν και αυτοί να συμμετέχουν.

Προσοχή! Είναι σημαντικό να μεταφέρεις τις εμπειρίες σου στους φίλους σου, στην τοπική κοινωνία και γενικά να δράσεις χρησιμοποιώντας τις νέες γνώσεις και δεξιότητες. Μην πάρεις στην σειρά όλα τα προγράμματα και γίνεις τουρίστας των σεμιναρίων, δώσε τον χρόνο και τον χώρο και σε άλλα άτομα να πάρουν μέρος σε τέτοια προγράμματα. Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες εκεί έξω, αλλά μην τις καταχραστείς. Αρκετές ομάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις πλέον είναι εταίροι σε προγράμματα και στέλνουν άτομα στο εξωτερικό. Δεν είναι όμως τουριστικές διακοπές ούτε τουριστικά πακέτα! Τα προγράμματα είναι χρηματοδοτούμενα από τους φόρους των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή τα δικά μας! Είναι εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, αλλά δεν είναι σχολική εκδρομή! Να ζητάτε επαφή με τους φορείς αποστολής σας, ώστε όταν χρειαστεί να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ένα πραγματικό φυσικό προσώπου και όχι από ένα άτομο πίσω από ένα e-mail. Να ζητάς νόμιμο παραστατικό για τυχόν κόστος συμμετοχής και φυσικά να υπάρχει μια δοσμένη υπηρεσία από την μεριά του φορέα.

Would you like to learn USB's news first? Fill your email and follow us on social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr